• Wolderwijd logo
 
header jurist

Geheimhouding vaststellingsovereenkomst

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat kantoor 17 maart 2020 2024

In een vaststellingsovereenkomst is vrijwel altijd een geheimhoudingsbeding opgenomen. In een dergelijk beding spreken partijen af dat zij niet uit de school zullen klappen over de (inhoud van de) vaststellingsovereenkomst of over de omstandigheden die aanleiding hebben gegeven tot de vaststellingsovereenkomst. Een voorbeeld van een geheimhoudingsbeding zoals die vaak in de vaststellingsovereenkomst voorkomst is het volgende beding:

Geheimhouding:

De werkgever en de werknemer zullen jegens derden, met uitzondering van juridisch/fiscaal adviseurs, absolute geheimhouding betrachten omtrent de inhoud van deze overeenkomst. Indien het UWV(werkbedrijf) om informatie verzoekt, zullen partijen uitsluitend verwijzen naar de inhoud van de onderhavige vaststellingsovereenkomst.

Het doel en het belang van een geheimhoudingsbeding in de vaststellingsovereenkomst is dat zowel de werkgever als de werknemer richting de buitenwereld absolute geheimhouding dienen te betrachten rondom de (inhoud van) de vaststellingsovereenkomst. Er mag dus niet over gecommuniceerd worden met collega's, klanten, managers etc. Uitsluitend personenen die vanuit hun professie betrokken zijn bij de werkgever of de werknemer en in dat kader wetenschap (moeten) hebben van de (inhoud van de) vaststellingsovereenkomst vallen niet onder de werking van dit geheimhoudingsbeding. Werknemers en werkgevers kunnen hun juridisch en eventueel fiscaal adviseurs dus met een gerust hart op de hoogte stellen van de (inhoud van de) vaststellingsovereenkomst.

Voor de werkgever is een geheimhoudingsbeding veelal van belang ter voorkoming van precedentwerking. Veel werkgevers zitten er namelijk niet op te wachten dat individuele afspraken die zijn gemaakt met een specifieke werknemer voor andere werknemers inzichtelijk worden. Daar zou immers een ongewenste precedentwerking vanuit kunnen gaan. Ook werknemers op hun beurt zitten er meestal niet op te wachten dat de afspraken die zij hebben gemaakt met de werkgever wereldkundig worden gemaakt. Daarbij komt dat het ook richting het UWV voor een werknemer niet raadzaam is om andere informatie te verschaffen dan de informatie die in de vaststellingsovereenkomst is opgenomen. In sommige gevallen kan verdere informatie over de aanleiding voor beëindiging van het dienstverband namelijk leiden tot negatieve besluiten (geen uitkering) van het UWV voor de werknemer. Een geheimhoudingsbeding in de vaststellingsovereenkomst voorkomt ongewenste berichtgeving richting het UWV. Dit vergroot de kans voor de werknemer om in aanmerking te kunnen komen voor een eventuele uitkering.

Indien u een vaststellingsovereenkomst heeft ontvangen of u wenst een vaststellingsovereenkomst voor uw werknemer op te (laten) stellen, let er dan altijd op dat er een geheimhoudingsbeding in de vaststellingsovereenkomst is opgenomen. Dit is voor beide partijen wenselijk.

mr. M.S. Ducaat

mr. M.S. (Mariëlle) Ducaat


Jurist arbeids- en ontslagrecht

Mariëlle adviseert en procedeert namens zowel werkgever als werknemer bij arbeidsrecht gerelateerde onderwerpen. Hierbij kunt u denken aan ontslag (al dan niet middels een vaststellingsovereenkomst) maar ook disfunctioneren en ziekte. Mariëlle maakt zich graag hard voor uw belang. Bij vragen en/of opmerkingen kunt u haar bereiken via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over kantoor:

Veelgestelde vragen: