• Wolderwijd logo
 
header jurist

Gerechtvaardigd vertrouwen

3 minuten mr. Jeroen Kaspers contractenrecht voor ondernemers 23 juni 2015 2024

Op redelijke gronden gekoesterd vertrouwen doordat de werderpartij bepaalde verwachtingen wekt.

De acceptant van een overeenkomst kan een beroep op 'gerechtvaardigd vertrouwen' doen wanneer de aanbieder iets anders wilde dan dat hij heeft verklaard. De acceptant kan namelijk enkel uit gaan van hetgeen de aanbieder verklaart, de gedachten (wil) van de aanbieder blijven altijd onbekend bij de acceptant. Wanneer de acceptant gerechtvaardigd mocht vertrouwen dat de aanbieder verklaarde wat hij wilde, dan kan er zonder overeenstemming van aanbod en aanvaarding (bij de aanbieder) toch sprake zijn van een overeenkomst.

Juridisch kader gerechtvaardigd vertrouwen

Artikel 3:35 van het Burgerlijk Wetboek (art. 3:35 BW)

Tegen hem die eens anders verklaring of gedraging, overeenkomstig de zin die hij daaraan onder de gegeven omstandigheden redelijkerwijze mocht toekennen, heeft opgevat als een door die ander tot hem gerichte verklaring van een bepaalde strekking, kan geen beroep worden gedaan op het ontbreken van een met deze verklaring overeenstemmende wil.

Vindplaats gerechtvaardigd vertrouwen in de wet 

Burgerlijk Wetboek
Boek 3. Vermogensrecht in het algemeen
Titel 2. Rechtshandelingen
Artikel 35

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers

Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht. Als mediator begeleidt Jeroen bij conflict of echtscheiding. Volg Jeroen ook op LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over contractenrecht voor ondernemers:

Veelgestelde vragen: