• Wolderwijd logo
 
header jurist

Vaststellingsovereenkomst?!?!?!

Wat is een vaststellingsovereenkomst eigenlijk?

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat kantoor 13 maart 2021 2024

Vaststellingsovereenkomst, wat is dat eigenlijk?

Een vaststellingsovereenkomst wordt in de wet omschreven als een overeenkomst waarbij partijen zich jegens elkaar binden aan een vaststelling. De bedoeling van een vaststellingsovereenkomst is dat partijen bindende afspraken maken ter voorkoming van toekomstige onzekerheden of geschillen. Een vaststellingsovereenkomst biedt biedt veelal uitkomst om, in afwijking van hetgeen de wet standaard regelt, andersluidende afspraken met elkaar te maken.

Een vaststellingsovereenkomst wordt veel gebruikt in het arbeidsrecht

Hoewel de vaststellingsovereenkomst een aparte afdeling in ons Burgerlijk Wetboek behelst -en het dus niet iets typsich arbeidsrechtelijks is- wordt er in het arbeidsrecht wel vaak gebruik gemaakt van vaststellingsovereenkomst. Meestal wordt een vaststellingsovereenkomst opgesteld met het doel om een dienstverband te beëindigen. Er wordt dan ook wel gesproken over een beëindigingsovereenkomst (zijnde een vaststellingsovereenkomst).

Kenmerken van een vaststellingsovereenkomst

In deze korte uiteenzetting over de vaststellingsovereenkomst beperk ik mij tot de vaststellingsovereenkomst die wordt gebruikt ter beëindiging van een arbeidsovereenkomst. In een dergelijke vaststellingsovereenkost maakt u afspraken met uw werkgever over de voorwaarden waaronder en de manier waarop de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Het vastleggen van afspraken in een vaststellingsovereenkomst is niet zomaar iets. Juist omdat de wet uitdrukkelijk bepaalt dat er in een vaststellingsovereenkomst afgeweken kan worden van hetgeen ''rechtens tussen partijen geldt'' is het raadzaam dat u zich goed laat adviseren over de consequenties van de afspraken die worden opgenomen in de vaststellingsovereenkomst. Wanneer afspraken eenmaal bindend zijn neergelegd in de vaststellingsovereenkomst, dan is het namelijk niet zo eenvoudig om op deze afspraken terug te komen als deze voor u ongunstig uit blijken te pakken. Dat is immers de reden dat u, samen met uw werkgever, heeft gekozen voor een vaststellingsovereenkomst: ter voorkoming van toekomstige onzekerheden en/of geschillen omtrent hetgeen rechtens tussen u beiden geldt. U zult in een later stadium in principe dan ook geen beroep meer kunnen doen op bijvoorbeeld dwaling. De rechter zal een dergelijk beroep zeer terughoudend toetsen. Het uitgangspunt is dat wat in de vaststellingsovereenkomst wordt geregeld tussen partijen bindend geldt.

mr. M.S. Ducaat

mr. M.S. (Mariëlle) Ducaat


Jurist arbeids- en ontslagrecht

Mariëlle adviseert en procedeert namens zowel werkgever als werknemer bij arbeidsrecht gerelateerde onderwerpen. Hierbij kunt u denken aan ontslag (al dan niet middels een vaststellingsovereenkomst) maar ook disfunctioneren en ziekte. Mariëlle maakt zich graag hard voor uw belang. Bij vragen en/of opmerkingen kunt u haar bereiken via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over kantoor:

Veelgestelde vragen: