Home / Actueel / Verschil jurist en advocaat

Verschil jurist en advocaat

leestijd 3 minuten. mr. Mariëlle Ducaat in kantoor op 31 mei 2013.

Sinds een half jaar zie ik Wolderwijd Juristen goed aan de weg timmeren. Met lagere tarieven dan ik gewend ben bieden jullie rechtshulp aan. Mijn vraag is: ‘Wat is eigenlijk het verschil tussen een jurist en een advocaat?’

Wanneer jurist?
Een jurist is iemand die met succes een universitaire studie Rechtsgeleerdheid heeft afgerond. Hierna mag de jurist de titel meester in de rechten (mr.) voeren.

Sinds 2006 zijn er ook HBO-juristen. Deze hebben de HBO-opleiding Rechten gevolgd en hebben de graad LL.B. Sindsdien zijn er dus WO-juristen en HBO-juristen.

Een advocaat is altijd een jurist; een jurist is niet altijd een advocaat.

Wanneer advocaat?
Na de rechtenstudie gaat een advocaat werken bij een advocatenkantoor. Hier wordt hij/zij beëdigd waarna hij/zij een stageperiode onder leiding van een ervaren kantoorgenoot (patroon genoemd) volgt. Vanaf beëdiging mag de jurist zichzelf advocaat noemen. Tijdens de stageperiode van drie jaar volgt de advocaat de Beroepsopleiding Advocatuur.

In de meeste gevallen heeft een jurist dus dezelfde opleiding gevolgd als de advocaat. Het enige verschil zit in het al dan niet volgen van de stageperiode onder leiding van een patroon op een advocatenkantoor. Bij gemeenten, rechtsbijstandverzekeraars en in het bedrijfsleven werken allemaal juristen.

Wanneer wat nodig?
Voor alle procedures bij de kantonrechter (arbeidszaken, huurzaken, ontslagzaken of contractenrecht) of de bestuursrechter (geschillen over een vergunning, een uitkering of subsidie) kunt u gerust een jurist inschakelen. Deze is vaak goedkoper en is net zo deskundig. De jurist mag ook gewoon procederen op deze rechtsgebieden.

In bepaalde gevallen bepaalt de wet echter dat een advocaat verplicht is. Hierbij kunt u denken aan strafrecht, faillissementsrecht, erfrecht of extreem hoge geldvorderingen.

Uiteraard zijn beide professies nodig en hebben beiden hun eigen kracht. Wij zijn van mening dat een jurist een goede aanvulling vormt voor bijvoorbeeld de ondernemer met (veel) personeel. Met een jurist heeft de ondernemer altijd een betaalbare vraagbaak in de buurt. Veel ondernemers bellen een jurist om even te sparren over een juridisch probleem. Maar ook de werknemer kan bij een jurist terecht om betaalbaar zijn ontslag aan te vechten of een loonvordering in te stellen. Of u nu kiest voor een advocaat of een jurist maakt in veel gevallen niet uit. Het is een persoonlijke afweging.

Heeft u ook een vraag voor deze column? Laat het ons weten en stuur uw vraag op naar vraag@wolderwijd-juristen.nl Wie weet is uw vraag de volgende ‘vraag van de week’!

mr. M.S. Ducaat

mr. M.S. (Mariëlle) Ducaat

Jurist en Mediator

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op Google+ en LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wjuristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over kantoor:

Vorige: Opnemen wettelijke vakantiedagen; recht op plicht
Volgende: Het verloop van een juridische procedure

  Voordelig
  Wolderwijd Juristen is voordelig
  Vaste lage tarieven
  Gedreven
  Wolderwijd Juristen is gedreven
  Nuchter en gedreven
  Actueel
  Wolderwijd Juristen is gericht op resultaat
  Altijd up to date
  Bereikbaar
  Wolderwijd Juristen is bereikbaar
  Gemakkelijk bereikbaar
  Volg Wolderwijd

  Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+ Volg ons op LinkedIn Volg ons via RSS