Home / Actueel / (on)redelijkheid van incassokosten

(on)redelijkheid van incassokosten

leestijd 3 minuten. mr. Mariëlle Ducaat in kantoor op 25 juni 2013.

‘Ik heb ineens een incassobrief ontvangen terwijl ik al maanden niets meer van de schuldeiser heb gehoord. Er worden forse incassokosten berekend die volgens mij veel te hoog zijn. Kan ik hier iets tegen doen?’

Waarom eigenlijk incassokosten?
Incassokosten zijn kosten die door de schuldeiser worden gemaakt om de schuldenaar alsnog te bewegen om de factuur te voldoen. Deze incassokosten worden in principe verhaald op de schuldenaar. Doordat de schuldenaar niet heeft betaald zorgt deze ervoor dat de schuldeiser überhaupt kosten moet maken om de vordering voldaan te krijgen.

Bovenstaande vraag ziet op twee aspecten. Als eerste stelt u dat u al maanden niets meer heeft gehoord over de factuur. Als tweede zijn de incassokosten (wellicht) te hoog? Per 1 juli 2012 geldt de nieuwe Wet normering buitengerechtelijke incassokosten (WIK) bij consumenten met een betalingsachterstand en betalingsachterstanden van zakelijke klanten, waarmee géén schriftelijke afspraken zijn gemaakt over incassokosten. De WIK biedt uitkomst in dergelijke gevallen om de incassokosten binnen de perken te houden.

1. Niets meer gehoord over vordering
Sinds de invoering van de WIK moet een consument zonder commercieel belang een kosteloze aanmaning ontvangen alvorens incassokosten gerekend mogen worden. De consument krijgt hiermee alsnog 14 dagen en dient op de incassokosten gewezen te worden. Indien dit niet is gebeurd mag het incassobureau geen incassokosten berekenen. Indien u nog nooit een kosteloze aanmaning heeft ontvangen waarbij u gewezen bent op de incassokosten (inclusief het bedrag) hoeft u deze niet te betalen.

2. Hoogte incassokosten
Voor de WIK rezen de incassokosten letterlijk de pan uit. Daarnaast werden veel bijkomende kosten gerekend (informatiekosten, legitimatiekosten, registratiekosten, leges, uittrekselkosten etc.). Al deze kosten moeten sinds de WIK deel uitmaken van de incassokosten. De hoogte van de incassokosten is vastgelegd in de wet. De maximale incassokosten zijn afhankelijk van de hoogte van de vordering. Voor bedragen onder de € 2.500,- geldt een vergoeding van maximaal 15% (met een minimum van € 40,-). Over de volgende € 2.500,- bedraagt de vergoeding maximaal 10%. De volgende € 5.000,- maximaal 5 % en daarboven 1%. Hoewel de bedragen zijn bedoeld als richtlijn zien we in de praktijk dat incassobureaus deze percentages als norm hanteren. Voor een vordering van € 4000,- mogen de incassokosten dus € 525,- bedragen (€ 375,- + € 150,-).

Wanneer de ontvangen incasso niet aan de vereisten van de WIK voldoet hoeft u de incassokosten niet te voldoen. Vraag dan gerust om een kosteloze aanmaning of vertel dat de hoogte van de incassokosten onredelijk is. Neem wel altijd contact op met het incassobureau en vertel uw kant van het verhaal.

Heeft u een interessante juridische vraag voor de column van volgende week? Twijfel dan niet maar stuur uw vraag op naar vraag@wolderwijd-juristen.nl. De juristen van Wolderwijd beantwoorden uw vraag graag!

mr. M.S. Ducaat

mr. M.S. (Mariëlle) Ducaat

Jurist en Mediator

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op Google+ en LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wjuristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over kantoor:

Vorige: Nieuwe minimumloonbedragen per 1 juli 2013
Volgende: Uitkeringsbedragen per 1 juli 2013

  Voordelig
  Wolderwijd Juristen is voordelig
  Vaste lage tarieven
  Gedreven
  Wolderwijd Juristen is gedreven
  Nuchter en gedreven
  Actueel
  Wolderwijd Juristen is gericht op resultaat
  Altijd up to date
  Bereikbaar
  Wolderwijd Juristen is bereikbaar
  Gemakkelijk bereikbaar
  Volg Wolderwijd

  Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+ Volg ons op LinkedIn Volg ons via RSS