Home / Actueel / Vaststellingsovereenkomst bij ziekte

Vaststellingsovereenkomst bij ziekte

leestijd 3 minuten. mr. Mariëlle Ducaat in kantoor op 04 juli 2016.

Het beëindigen van een dienstverband in geval van ziekte gebeurt met enige regelmaat. Toch is dit niet geheel zonder risico. Zowel de werkgever als de werknemer dienen zich goed te vergewissen van de (eventuele) gevolgen die het sluiten van een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte kan hebben. Hoe zit dat precies en welke risico's lopen werkgever en werknemer in dergelijke situaties?

Risico's vaststellingsovereenkomst bij ziekte werknemer

Stelt u zich eens voor dat u al gedurende langere tijd arbeidsongeschikt bent. U bent weliswaar begonnen met re-intgreren bij uw werkgever maar door veranderende omstandigheden op het werk loopt dat niet zoals gehoopt en gewenst. De re-integratie verslechterd uw gezondheidssituatie. Het komt in dit soort situaties wel eens voor dat werkgever en werknemer bij elkaar komen om de mogelijkheden van een beëindiging met wederzijds goedvinden te bespreken. Als werknemer moet u zich er bewust van zijn dat het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte een benadelingshandeling oplevert voor de Ziektewet. Dit betekent dat u dus geen aanspraak kunt maken op een Ziektewetuitkering als u tijdens uw arbeidsongeschiktheidsperiode een vaststellingsovereenkomst ondertekend. Dit komt omdat de loondoorbetalingsverplichting in principe bij de werkgever rust en het is dan niet de bedoeling dat dit op algemene kassen wordt afgewenteld. Hoewel voor de werkloosheidswet het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte geen benadelingshandeling oplevert (en u in beginsel aanspraak zou kunnen maken op een ww-uitkering) is het wel zo dat u beschikbaar dient te zijn voor arbeid om uw recht op een ww-uitkering geldend te kunnen maken. Als u te ziek bent om te werken kunt u zich moeilijk beschikbaar houden voor werk en loopt u dus tevens het risico dat uw (eventuele) aanspraak op een ww-uitkering niet tot uitkering komt. Hoewel er wel mogelijkheden zijn om tijdens ziekte een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen, is dit dus niet geheel risicoloos. Het is daarom raadzaam om u goed juridisch te laten voorlichten op dit gebied, alvorens u zonder meer een vaststellingsovereenkomst ondertekent waarvan u de gevolgen niet goed overziet.

Risico's vaststellingsovereenkomst bij ziekte werkgever

Voor werkgevers hangen er ook risico's vast aan het afsluiten van een vaststellingsovereenkomst met een zieke werknemer. Eén van die risico's is namelijk dat een dergelijke handelswijze de werkgever op de langere termijn duur kan komen te staan. De werkgever kan dit namelijk zien in een verhoging van zijn Ziektewetpremies. Het is afhankelijk van de omvang van de werkgever in hoeverre deze daadwerkelijk de pijn in zijn portemonnee voelt. Voor kleine werkgevers (2015: loonsom<€ 314.000) gelden vaste sectorale ZW-premies, ongeacht de mate van ZW-instroom. Voor middelgrote werkgevers (2015: loonsom tussen € 314.000 en 3.140.000) geldt echter een ander regime. Deze werkgevers betalen een Ziektewetpremie die deels is opgebouwd uit een vaste sectorale premie en deels uit een premie die gebaseerd is op de mate van eigen Ziektewetinstroom. Grote werkgevers (2015: loonsom > € 3.140.000) betalen een premie die geheel gebaseerd is op de mate van eigen instroom. Alvorens u als werkgever denkt de meeste (ziekte)kosten te besparen door zo snel mogelijk van uw zieke medewerker afscheid te nemen, is het dus raadzaam om juridisch advies in te winnen naar de kanttekeningen hiervan. De juristen van Wolderwijd helpen u daar graag bij.

mr. M.S. Ducaat

mr. M.S. (Mariëlle) Ducaat

Jurist en Mediator

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op Google+ en LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wjuristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over kantoor:

Vorige: Aanvangstijdstip bedenktermijn: werknemers opgelet!
Volgende: In beroep tegen gegeven ontslagvergunning UWV

  Voordelig
  Wolderwijd Juristen is voordelig
  Vaste lage tarieven
  Gedreven
  Wolderwijd Juristen is gedreven
  Nuchter en gedreven
  Actueel
  Wolderwijd Juristen is gericht op resultaat
  Altijd up to date
  Bereikbaar
  Wolderwijd Juristen is bereikbaar
  Gemakkelijk bereikbaar
  Volg Wolderwijd

  Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+ Volg ons op LinkedIn Volg ons via RSS