Home / Actueel / Modelovereenkomst ZZP laten opstellen

Modelovereenkomst ZZP laten opstellen

leestijd 3 minuten. mr. Jeroen Kaspers in arbeidsrecht op 26 oktober 2016.

Wanneer iemand als ZZP-er/freelancer aan de slag gaat of een bedrijf een ZZP-er inhuurt, doet men er verstandig aan de opdracht en de voorwaarden vast te leggen in een vereenkomst van opdracht. Let er wel op dat de overeenkomst klopt met de feitelijke situatie zodat de risico's van schijnzelfstandigheid zoveel mogelijk worden beperkt.

ZZP modelovereenkomst

De werkrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer buiten loondienst was voorheen gedekt door het aanvragen van een VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). Sinds 1 mei 2016 is de VAR vervangen voor een ZZP modelovereenkomst oftewel een overeenkomst van opdracht. In deze overeenkomst kunnen partijen alle regels rondom de opdracht vastleggen zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn. Een goed arbeidsrecht jurist neemt dan meteen de risico's mee rondom schijnzelfstandigheid. Het kan namelijk zo zijn dat de belastingdienst achteraf (mét of zonder modelovereenkomst) concludeert dat er toch sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dan wordt de ZZP-er (veelal zonder dit zelf te willen) ineens werknemer in plaats van zelfstandige professional. De gevolgen hiervan zijn dat over alle verdiensten loonheffing had moeten worden afgedragen door de opdrachtgever. Nu dat (vanzelfsprekend) niet is gebeurd komt de belastingdienst met een vordering achteraf (die hoog kan oplopen).

ZZP of loondienst?

Soms is het verschil tussen loondienst en ZZP erg minimaal. Dan komt de problematiek rondom schijnzelfstandigheid voor de ZZP-er om de hoek kijken. Hoewel een modelovereenkomst niet verplicht is, is het wel verstandig om een ZZP modelovereenkomst op te laten stellen. Zodoende weten beide partijen wat men van elkaar kan verwachten en kan een arbeidsrecht jurist een goede beoordeling maken van de risico's voor nu en de nabije toekomst. Zorg er dan ook voor dat de ZZP modelovereenkomst juridisch in orde is en kopieer niet klakkeloos een modelovereenkomst van internet. Het gaat er namelijk niet om dat partijen een modelovereenkomst hebben maar dat partijen deze modelovereenkomst correct gebruiken. De feitelijke situatie gaat dus altijd voor op hoe het (theoretisch) op papier staat. Voorkomen is beter dan genezen. Zorg dan ook dat de belastingdienst achteraf niet kan concluderen dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst, de gevolgen zijn namelijk groot.

ZZP overeenkomst laten beoordelen?

Onze arbeidsrecht juristen beoordeling uw ZZP modelovereenkomst of overeenkomst van opdracht zodat u verantwoord zaken kunt doen.

ZZP overeenkomst laten opstellen?

Neem contact op met één van onze arbeidsrecht juristen voor het laten opstellen van uw ZZP modelovereenkomst of overeenkomst van opdracht

Gevolgen modelovereenkomst ZZP

Indien de modelovereenkomst ZZP niet correct wordt nageleefd of de belastingdienst achteraf toch tot de conclusie komt dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst, dan heeft dit grote fiscale gevolgen. De opdrachtgever (dan werkgever) heeft ten onrechte geen naheffingen betaald over de vergoedingen (lees: loon) aan de opdrachtnemer (feitelijk werknemer) en zal deze heffingen alsnog moeten heffen en betalen. De opdrachtnemer verliest (met terugwerkende kracht) zijn aanspraken op de ondernemersaftrek en zal deze moeten terugbetalen aan de belastingdienst.

Dus voorkom problemen en zorg voor een correcte opgestelde modelovereenkomst die aansluit bij de feitelijke omstandigheden om zodoende de risico's beheersbaar te houden. Komt u er niet uit of heeft u een vraag over een ZZP modelovereenkomst van de belastingdienst? Neem contact op met een van onze arbeidsrecht juristen. De jurist arbeidsrecht stelt een juridisch verantwoorde modelovereenkomst voor u op of beoordeelt uw modelovereenkomst.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers

Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Jeroen ook op Google+ en LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wjuristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over arbeidsrecht:

Vorige: Modelovereenkomst ZZP laten beoordelen
Volgende: Vrouwelijke zelfstandigen opgelet

  Voordelig
  Wolderwijd Juristen is voordelig
  Vaste lage tarieven
  Gedreven
  Wolderwijd Juristen is gedreven
  Nuchter en gedreven
  Actueel
  Wolderwijd Juristen is gericht op resultaat
  Altijd up to date
  Bereikbaar
  Wolderwijd Juristen is bereikbaar
  Gemakkelijk bereikbaar
  Volg Wolderwijd

  Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+ Volg ons op LinkedIn Volg ons via RSS