• Wolderwijd logo
 
header jurist

Wanneer een advocaat of een jurist inschakelen?

Wanneer u een juridisch geschil heeft, kunt u de hulp van een advocaat of een jurist inschakelen. Maar wanneer een advoc

Wanneer een advocaat of een jurist inschakelen?

7 minuten mr. Jeroen Kaspers kantoor 13 juni 2017 2022

Vaak is het de klant niet duidelijk wat het verschil is tussen een advocaat of een jurist. Veel mensen denken dat wanneer iemand de universitaire studie Rechtsgeleerdheid met succes heeft afgerond diegene advocaat is. De titel mr. wordt dan ook vaak gezien als een unieke titel die uitsluitend door advocaten mag worden gebruikt. Een ander veel voorkomende gedachte is dat een advocaat procedeert en een jurist adviseert en contracten opstelt. Om duidelijkheid te geven over het wat nu eigenlijk het verschil is tussen een jurist en een advocaat leg ik dat hieronder uit.

''Een advocaat is altijd een jurist, een jurist is echter niet altijd een advocaat.''

Hoewel met deze woorden het verschil niet direct duidelijk wordt, geeft het wel aan dat een advocaat een jurist is met extra bevoegdheden. Voor bepaalde zaken kunt u niet terecht bij een jurist maar moet u (verplicht) een advocaat inschakelen.

Werkveld advocaat en jurist

Voor bepaalde rechtsgebieden is een advocaat verplicht en voor bepaalde rechtsgebieden niet. Net als in de advocatuur zijn juristen (veelal) gespecialiseerd in één of enkele rechtsgebieden. Op de rechtsgebieden waarin het inschakelen van een advocaat verplicht is (denk bijvoorbeeld aan strafrecht, erfrecht, personen en familierecht of vreemdelingenrecht) zal een jurist zich niet specialiseren. Hij kan op deze rechtsgebieden immers niet procederen en zal de klant veelal doorverwijzen. Het werkveld dat wel tot het domien van de jurist behoord wordt gevormd door het arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht, huurrecht en incasso. Op deze rechtsgebieden zijn dus zowel juristen als advocaten actief.

Overeenkomsten jurist en advocaat

Over het algemeen verschillen de werkzaamheden van een jurist niet met die van een advocaat. Beide juridische professionals behartigen de juridische belangen van cliënten en proberen de zaak tot een zo goed mogelijk einde te brengen. Zowel de advocaat als een jurist zal de klant adviseren op de rechtsgebieden waarin hij of zij gespecialiseerd is en zal eveneens de zaak bij de rechter bepleiten als het tot een zitting komt. Ook voor het opstellen van contracten of het innen van een incasso maakt het geen verschil of u een jurist of een advocaat inschakelt. Er zijn dus een hele hoop overeenkomsten tussen de advocaat en de jurist. In een andere column is het exacte verschil tussen een advocaat en een jurist behandeld.

Jurist

Een jurist is iemand die met succes de universitaire studie rechtsgeleerdheid (bachelor en master) heeft afgerond heeft. Na deze studie mag de jurist de titel mr. (meester in de rechten) hanteren. Een jurist is niet gebonden aan tuchtrecht en is niet verplicht om bij te scholen (al zal een deskundig jurist dit wel doen). De jurist heeft geen patroon die meekijkt naar de zaak en is veelal een stuk goedkoper dan een advocaat (uurtarief: gemiddeld € 100,- excl. btw).

Advocaat

Wanneer een jurist bij een advocatenkantoor gaat werken wordt hij beëdigd als advocaat. In het eerste jaar volgt de advocaat de beroepsopleiding advocatuur en zal hij gedurende de volgende 2 jaar stage onder leiding van een ervaren advocaat (patroon) werkzaam zijn. De advocaat is onderworpen aan tuchtrecht en is veelal duurder dan een jurist (uurtarief: gemiddeld € 200,- excl. btw). Voor verdere verschillen verwijs ik naar het verschil tussen een advocaat en een jurist.

Keuze jurist of advocaat

De keuze voor jurist of advocaat kan worden gemaakt in twee stappen. Allereerst dient te worden gekeken of u door beiden geholpen kunt worden of niet?

Vraag 1: Is de jurist of advocaat gespecialiseerd in het rechtsgebied waarover u een vraag heeft?

Als zowel de jurist als de advocaat u kunnen helpen is de volgende belangrijke vraag

Vraag 2: Past het tarief van de advocaat of jurist bij uw portemonnee?

Rechtsgebied advocaat of jurist

Het begint allemaal dus eigenlijk bij de vraag over welke juridisch vraagstuk u geadviseerd wilt worden. Op basis van dat antwoord weet u bij welke van de twee juridische proffessionals u terecht kunt met uw geschil. Behoort uw vraagstuk tot het arbeidsrecht (dreigend ontslag of niet functionerende werknemer), bestuursrecht (geschil met de gemeente of omgevingsvergunning), contractenrecht (niet nakoming van de overeenkomst of opstellen van algemene voorwaarden) of huurrecht (niet betalende huurder of beoordelen huurovereenkomst) dan kunt u kiezen voor zowel een jurist of een advocaat. Ook voor het innen van een openstaande rekening kunt u kiezen voor beide dienstverleners. Aangezien dienstverlening persoonlijk is raad ik u aan om online informatie na te zoeken over het kantoor en de jurist zelf en te kijken welke (recente) opleidingen en lidmaatschappen de advocaat of jurist op zijn naam heeft staan. Wat ook kan helpen is het eens vrijblijvend telefonisch contact op te nemen met de advocaat of de jurist om te kijken of het klikt.

Uurtarief jurist of advocaat

Een tweede overweging in de keuze tussen een advocaat of een jurist (indien u die keuze heeft) is het kijken naar het belang van de zaak. Afhankelijk van de omvang van het geschil (bijvoorbeeld hoogte van de vordering) kan het zo zijn dat u meer overheeft voor de dienstverlening en dus eerder kiest voor een advocaat (gemiddeld uurtarief € 200,-) in plaats van een jurist (gemiddeld uurtarief € 100,-). Let wel dat bij dienstverlening het niet zo is dat de duurste de beste is. Ook hoeft een jurist niet beter te zijn in het huurrecht dan een advocaat. Er bestaan slechte juristen en goede advocaten en vice versa. Probeer dan ook ervaringen online te vinden zodat u bewust kunt kiezen voor het een of het ander.

Alternatief jurist of advocaat

Naast juristen en advocaten kunt u ook nog andere professionals inschakelen om een juridisch geschil te (doen) beëindigen. Dit alternatief op procederen wordt mediation genoemd. Omdat bij deze vorm beide partijen één professional (mediator) inschakelen kan dit aanzienlijk schelen in de (proces)kosten. Mediation wordt veel gebruikt bij echtscheidingen, omgangsregelingen, conflicten op het werk of burenruzies. De juridische weg is dus niet altijd de beste weg om te bewandelen, zeker niet wanneer u in de (nabije) toekomst nog samen door één deur moet.

Hopelijk is het verschil tussen een advocaat en een jurist voldoende duidelijk en kunt u een weloverwogen keuze maken tussen één van beide (of misschien toch een mediator)? Mocht u vrijblijvend eens willen sparren of eens kennis willen maken dan verneem ik dit graag van u. Een telefoontje kan vaak al veel ophelderen en wellicht kan ik u adviseren of bijstaan in een gerechtelijke procedure? Let hierbij wel op (antwoord 1) de rechtsgebieden van ons juristenkantoor: arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht, huurrecht en incasso. Als tweede (antwoord 2) wijs ik u op de tarieven van onze dienstverlening.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht. Als mediator begeleidt Jeroen bij conflict of echtscheiding. Volg Jeroen ook op LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over kantoor:

Veelgestelde vragen: