• Wolderwijd logo
 
header jurist

Zelf jurist uitzoeken als verzekerde

Mag ik als verzekerde zelf een jurist uitzoeken?

Zelf jurist uitzoeken als verzekerde

3 minuten mr. Jeroen Kaspers kantoor 17 februari 2014 2022

Beste Wolderwijd Jurist. Ik ben verzekerd bij een rechtsbijstandverzekeraar en heb momenteel een juridisch geschil met mijn webhoster. Omdat het bij de rechtsbijstandverzekeraar allemaal erg lang duurt en ik bovendien meer vertrouwen heb in mijn eigen jurist, heb ik voorgesteld bij de verzekeraar om deze in te schakelen. De verzekeraar gaf echter aan dat dit niet kon en dat de verzekeraar zelf bepaalt wanneer inschakeling van een externe partij mogelijk is. Ik vind dit raar; ik betaal toch immers gewoon premie voor de verzekering? Kan de rechtsbijstandverzekeraar mij beperken in de keuze voor een eigen jurist?

Dit is een veel gehoorde en bovendien zéér actuele vraag. Onlangs heeft het Hof van Justitie namelijk uitspraak gedaan over exact dezelfde vraag. Deze vraag kwam bij het Europese Hof doordat de Hoge Raad -de hoogste rechter van het land- deze kwestie aan het Europese Hof hadden voorgelegd. Het ging om een situatie waarin de verzekerde zijn eigen jurist wilde kiezen in een procedure tegen zijn voormalig werkgever. Zijn rechtsbijstandverzekeraar stelde zich op het standpunt dat het recht op een vrije keuze van jurist pas ontstaat op het moment dat de rechtsbijstandverzekeraar beslist dat de zaak niet door een eigen jurist kan worden gedaan, maar dat een externe partij moet worden ingeschakeld.

Met deze redenering heeft het Europese Hof korte metten gemaakt. Volgens het Hof is dit namelijk in strijd met het Unierecht over rechtsbijstandverzekeringen. Het doel en de context van deze regeling is juist om de belangen van de verzekerden zo goed mogelijk te beschermen. In het kader van gerechtelijke of administratieve procedures zou het volgens het Hof dus mogelijk moeten zijn om zelf een jurist te kiezen.

Naar aanleiding van deze uitspraak stelde het Verbond van Verzekeraars dat goed betaalbare juridische hulp in het gedrang zou komen omdat rechtsbijstandverzekeraars mogelijk veel vaker zaken zullen moeten uitbesteden aan (duurdere) externe juristen. Het verbond redeneert dat de kosten voor rechtsbijstand hierdoor flink zullen toenemen. Dit lijkt echter in de eerste plaats vooral een drogredenering die de verzekeraar goed uitkomt. Het Europese Hof heeft namelijk eveneens bepaald dat rechtsbijstandverzekeraars in bepaalde gevallen de vergoedingen voor externe rechtsbijstand kunnen beperken, zo lang de vrije keuze inhoudelijk maar overeind blijft. Indien de rechtsbijstandverzekeraars simpelweg een budget beschikbaar stellen voor externe rechtshulp hoeven de premies niet per definitie te stijgen.

Terugkomend op uw vraag kunt u dus met deze zeer recente uitspraak van het Europese Hof bij uw rechtsbijstandverzekeraar aangeven dat u zelf op zoek wenst te gaan naar een jurist in de buurt. Het is daarbij wel van belang dat u van tevoren rekening houdt met de tarieven van uw rechtshulpverlener, de rechtsbijstandverzekeraar kan namelijk wel een maximum stellen aan het beschikbare budget voor de externe rechtshulpverlener. Het zou zuur zijn als u als verzekerde naast het verzekerde bedrag alsnog geconfronteerd wordt met bijkomende juridische kosten.

Via deze vaste column in de Zeewolde Actueel geven de juristen van Wolderwijd Juristen antwoord op allerhande juridische vragen van lezers. Mocht u, naar aanleiding van deze column of anderszins ook een juridische vraag hebben voor één van onze Wolderwijd Juristen? Stuur uw vraag naar ons op. Wij helpen u graag een (juridisch) handje op weg.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht. Als mediator begeleidt Jeroen bij conflict of echtscheiding. Volg Jeroen ook op LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over kantoor:

Veelgestelde vragen: