• Wolderwijd logo
 
header jurist

Verwijdering schotelantenne Zeewolde is een punt van discuss

Mag de verhuurder van een woning eisen dat de huurder zijn schotelantenne verwijderd?

Verwijdering schotelantenne Zeewolde is een punt van discussie

3 minuten mr. Jeroen Kaspers bestuursrecht voor ondernemers 02 januari 2013 2024
Santa Clause 2, Scrooge en Home Alone… Hoe zouden we de kerstvakantie moeten doorbrengen zonder deze kerstklassiekers. De schotelantenne die sommigen van ons dit aangename tijdverdrijf verschaft, is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Verhuurders storen zich vaak aan het aanzien van de schotelantenne en zijn deze liever kwijt dan rijk. Deze week stelde een inwoner uit ons dorp ons de volgende vraag omtrent zijn schotelantenne: Kan de verhuurder mij verplichten om mijn al geplaatste schotelantenne te verwijderen?

Bij beantwoording van deze vraag wordt gekeken naar de wet en wat partijen hebben afgesproken. In de wet staat dat een huurder in principe niets mag veranderen aan de buitenzijde van het gehuurde zonder toestemming van de verhuurder. Een huurder mag dus niet zonder meer een schotelantenne op bijvoorbeeld het dak plaatsen. Hij zal hiervoor eerst schriftelijke toestemming van de verhuurder nodig hebben. Vaak wordt in de huurovereenkomst verwezen naar algemene voorwaarden die regels stellen over de plaatsing van schotelantennes (een schotelantennebeleid). De verhuurder is verplicht dit schotelantennebeleid uitdrukkelijk kenbaar te maken aan de huurder, zodat de huurder weet wat er wel en niet is toegestaan. Als er tussentijdse wijzigingen plaatsvinden ten aanzien van dit schotelantennebeleid zal de verhuurder de huurder hiervan op de hoogte moeten stellen. Een gewijzigd schotelantennebeleid kan in principe geen afbreuk doen aan eerdere toestemming van de verhuurder voor plaatsing van een schotelantenne. Toch wordt er veel geprocedeerd over de vraag of schotelantennes moeten worden verwijderd. In een procedure zal de rechter allereerst kijken naar de overeengekomen afspraken (het antennebeleid) tussen verhuurder en huurder maar daarnaast ook een belangenafweging maken die gebaseerd wordt op artikel 10 EVRM: het recht op vrije nieuwsgaring. Dit fundamentele recht kan een antennebeleid van de verhuurder namelijk opzij zetten.

Concluderend

Huurders zijn in principe verplicht zich te houden aan de regels die de verhuurder bij aanvang van de overeenkomst opstelt. In specifieke gevallen kan een rechter deze regels buiten toepassing verklaren omdat het belang van de huurder om onbekommerd alle gewenste zenders te kunnen ontvangen zwaarder weegt dan het belang van een verhuurder om zijn beleid te handhaven. Of de belangenafweging in dit geval ten gunste van onze vraagsteller uitvalt, is onder meer afhankelijk van alternatieve manieren om zenders te ontvangen, de mate van ontsiering en schade aan het verhuurde.

Heeft u een vraag voor het nieuwe jaar? Stuur deze naar vraag@wolderwijd-juristen.nl. We wensen Zeewolde een juridisch succesvol 2013!

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht. Als mediator begeleidt Jeroen bij conflict of echtscheiding. Volg Jeroen ook op LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over bestuursrecht voor ondernemers:

Veelgestelde vragen: