Home / Actueel / Ontslag op staande voet, wat nu

Ontslag op staande voet, wat nu

leestijd 3 minuten. mr. Jeroen Kaspers in arbeidsrecht op 27 december 2012.

Ontslag krijgen is nooit prettig. Het is echter wel belangrijk dat u goed weet wat uw rechten en plichten zijn op het moment dat u ontslagen wordt. De vraag die deze week bij ons binnen kwam ging over een werknemer die op staande voet was ontslagen. Hij vroeg zich af wat de procedure was en of er iets was wat hij tegen het ontslag kon doen. Deze week behandelen we daarom in het kort de zwaarste vorm van het ontslag: een ontslag op staande voet.

Bij ontslag op staande voet eindigt de arbeidsovereenkomst per direct. Bovendien vervalt uw recht op WW ook nog eens. Juist vanwege deze grote gevolgen is een ontslag op staande voet alleen geldig als er is voldaan aan een aantal belangrijke voorwaarden. Ten eerste moet er sprake zijn van een dringen reden. Dit betekent dat u zich heeft schuldig gemaakt aan ernstig wangedrag zoals diefstal, verduistering of het bedreigen van bijvoorbeeld een andere medewerker. Uiteindelijk beoordeelt de rechter in veel gevallen of het gedrag dat heeft geleid tot een ontslag op staande wel echt een dringende reden is. Ten tweede moet het ontslag direct worden gegeven zodra de dringende reden bij de werkgever bekend is. De werkgever moet dus voortvarend te werk gaan om een ontslag op staande voet te kunnen rechtvaardigen. Te lang wachten kan het ontslag op staande voet ongeldig maken. In de praktijk kan een paar dagen wachten al ‘te lang’ zijn.

Onterecht ontslag?

Als u vindt dat de werkgever onterecht is overgegaan tot ontslag op staande voet heeft u de mogelijkheid om dit aan te vechten bij de rechter. Indien de rechter u in het gelijk stelt, maakt hij het ontslag op staande voet ongedaan. U ontvangt met terugwerkende kracht uw loon en bovendien kunt u in aanmerking komen voor een wettelijke verhoging van uw loon. Deze wettelijke verhoging kan behoorlijk oplopen en daarom zijn werkgevers voorzichtig met het geven van een ontslag op staande voet.

Enkele tips bij een ontslag op staande voet:

 • Maak schriftelijk bezwaar tegen het ontslag op staande voet als u van mening bent dat er geen dringende reden bestaat;
 • onderteken nooit verklaringen zonder de gevolgen te overzien;
 • vraag uw werkgever om een schriftelijke verklaring zodat u precies weet waarom u ontslagen wordt;
 • raadpleeg zo spoedig mogelijk een jurist.
mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers

Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Jeroen ook op Google+ en LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wjuristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over arbeidsrecht:

Vorige: Huurprijs verlagen van een bedrijfspand in Zeewolde
Volgende: Verwijdering schotelantenne Zeewolde is een punt van discussie

  Voordelig
  Wolderwijd Juristen is voordelig
  Vaste lage tarieven
  Gedreven
  Wolderwijd Juristen is gedreven
  Nuchter en gedreven
  Actueel
  Wolderwijd Juristen is gericht op resultaat
  Altijd up to date
  Bereikbaar
  Wolderwijd Juristen is bereikbaar
  Gemakkelijk bereikbaar
  Volg Wolderwijd

  Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+ Volg ons op LinkedIn Volg ons via RSS