• Wolderwijd logo
 
header jurist

Overlast van de buren

Hoe moet u omgaan met overlast van de buren.

Overlast van de buren

3 minuten mr. Jeroen Kaspers bestuursrecht voor ondernemers 06 september 2013 2024

Al geruime tijd woon ik met veel plezier in Almere. Sinds kort hebben we echter nieuwe buren die zorgen voor ontzettend veel overlast in de buurt. De vuilnis wordt nooit aan de weg gezet waardoor de tuin eruit ziet als een vuilnisbelt en de stank met dit warme weer enorm is. Iedere avond zijn er wel dronken lieden in de woning die voor veel geluidsoverlast zorgen en bovendien wordt er vaak luidruchtig ruzie gemaakt waarbij de hele buurt kan meegenieten. We hebben de buren al meerdere malen aangesproken op hun gedrag maar helaas zonder resultaat. Welke juridische mogelijkheden zijn er om de burenoverlast te stoppen?

Bijna iedereen ondervindt wel eens in meer of mindere mate (geluids)overlast van de buren. In de meeste gevallen komt men met de gedachte ‘leven en laten leven’ een heel eind, echter in bepaalde situaties biedt deze lijfspreuk geen uitkomst om de simpele reden dat de overlast de spuigaten uitloopt. Er zijn verschillende (juridische) mogelijkheden om met de burenruzies om te gaan.

Bestuursrechtelijke route
Op grond van de Gemeentewet heeft de burgemeester de bevoegdheid om in het geval van ‘verstoring van de openbare orde’ een woning te sluiten. Dit wordt ook wel de Wet Victoria genoemd. De burgemeester mag deze vergaande bevoegdheid echter niet zomaar gebruiken. Enkel wanneer er sprake is van ernstige aantasting van de veiligheid en de gezondheid in de omgeving van de woning kan de burgemeester overgaan tot een inbreuk op het woonrecht. Geluidsoverlast is in de rechtspraak nog niet als dermate ernstig aangemerkt om van deze bevoegdheid gebruik te mogen maken. Veelal wordt het gezien als een ultimum remedium.

Civielrechtelijke route
Ook het civiele recht biedt de mogelijkheid om een einde te maken aan burenoverlast. De bekendste manier is het vorderen van een gebod of verbod van bepaald gedrag op grond van een onrechtmatige daad. Met een dwangsom als stok achter de deur worden de overlastgevende buren gedwongen om bepaald gedrag achterwege te laten. Indien u en uw buren huurder zijn van dezelfde verhuurder is het verstandig om de verhuurder aan te spreken wegens verminderd huurgenot. De verhuurder zal de huurder dan moeten aanspreken op zijn gedrag. Als de overlast blijft voortduren zal er eventueel ontbinding van de huurovereenkomst gevorderd kunnen worden bij de rechter wegens tekortkoming in de nakoming door de huurder.

Mediation
Tenslotte is het uiteraard ook altijd nog mogelijk om met uw buren in gesprek te gaan. Onder begeleiding van een mediator kunnen partijen dan gezamenlijk tot een oplossing van het geschil komen. De praktijk leert dat deze oplossing vaak het meest effectief is omdat beide partijen hiermee hebben ingestemd. De moeilijkheid van mediation is echter wel dat het slechts op basis van vrijwilligheid kan plaatsvinden. In geval van burenruzies wil het hier nog weleens aan schorten.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht. Als mediator begeleidt Jeroen bij conflict of echtscheiding. Volg Jeroen ook op LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over bestuursrecht voor ondernemers:

Veelgestelde vragen: