• Wolderwijd logo
 
header jurist

Minimumloon voor werknemers

Wat is het minimumloon dat ik aan mijn werknemers dien te betalen?

Minimumloon voor werknemers

3 minuten mr. Jeroen Kaspers arbeidsrecht voor werkgevers 02 september 2013 2024

‘Ik ben al enige tijd ondernemer en wil nu graag een werknemer in dienst nemen. Ik wil de werknemer het minimumloon betalen maar ik word uit de verschillende loontabellen die ik op internet heb gevonden niets wijzer. Het ene minimumloon is namelijk hoger dan het andere minimumloon. Hoe kan dit en kan ik gewoon kiezen voor het laagste minimumloon?’

Dit is een erg interessante vraag waar in Den Haag ook nog regelmatig discussie over is. De hoogte van het minimumloon voor een werknemer is afhankelijk van de standaard werkweek die u als werkgever met de werknemer overeenkomt. Het minimumloon op basis van een 36-urige werkweek ligt namelijk hoger dan het minimumloon op basis van een 40-urige werkweek. Dit verklaart het verschil in hoogte van het minimumloon.

De keuze voor een 36- of 38-urige werkweek in plaats van voor de voorheen gebruikelijke 40-urige werkweek is ooit ingevoerd door de regering om banen te creëren. Het beschikbare werk zou hiermee over een groter aantal personen verdeeld kunnen worden. In de kern kwam het erop neer dat door inkorting van de standaard werkweek er compensatie-uren werden opgebouwd door de werknemers. Deze compensatie-uren kunnen vervolgens, afhankelijk van wat hierover is afgesproken met de werkgever, als ADV-dagen (arbeidsduurverkorting) worden opgenomen of worden gebruikt voor vervroegde uittreding, educatief verlof of als extra uren worden uitbetaald. Op deze manier zouden er voor andere werknemers arbeidsplaatsen gecreëerd worden. Immers, op ADV-dagen dat werknemers niet werkten was dan weer ruimte voor andere werknemers om wel te werken.

Voor- en tegenstanders van de invoering van de 36-urige werkweek houden elkaar in evenwicht. De roep om terugkeer van de 40-urige werkweek klinkt wel steeds luider omdat dit volgens voorstanders weleens de oplossing zou kunnen zijn voor de economische malaise. Tot dusver blijft de mogelijkheid echter bestaan om uit te gaan van een 36-, 38-, óf 40-urige werkweek.

In principe is niet wettelijk geregeld wat de omvang van een standaard werkweek zou moeten zijn. Dit kan dus bij iedere ondernemer anders zijn. Veelal zie je wel dat hierover afspraken zijn gemaakt in collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO). Mocht u als ondernemer echter niet onder enige CAO vallen dan staat het u vrij om te kiezen van welke standaard werkweek u uitgaat. Het is daarbij verstandig om, met behulp van een jurist, uw eigen situatie en die van de werknemer op waarde te schatten om te bepalen waar beide partijen het meest bij gebaat zijn en welke consequenties dat heeft voor het salaris en voor het aantal verlofdagen.

Heeft u ook een juridische vraag voor één van onze juristen? Stuur het op naar info@wolderwijd-juristen.nl en wie weet staat uw vraag volgende week wel centraal in de Zeewolde Aktueel!

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht. Als mediator begeleidt Jeroen bij conflict of echtscheiding. Volg Jeroen ook op LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over arbeidsrecht voor werkgevers:

Veelgestelde vragen: