Home / Actueel / Kan ik mijn medewerker houden aan de opzegtermijn?

Kan ik mijn medewerker houden aan de opzegtermijn?

leestijd 2 minuten. mr. Jeroen Kaspers in arbeidsrecht op 08 maart 2018.

Eén van mijn medewerkers heeft per 1 april een nieuwe baan gevonden waar hij wil starten. Hij heeft dit pas recent aan mij gezegd. Ik kan hem eigenlijk niet op zo’n korte termijn al missen. Wat zijn de regels rondom opzegtermijnen voor een medewerker en kan ik mijn medewerker verplichten om zich hieraan te houden?

U kunt uw medewerker zeker houden aan een opzegtermijn. Deze is veelal opgenomen in de arbeidsovereenkomst maar als dit niet het geval is en er gelden geen andere termijnen (bijvoorbeeld in een cao) dan zijn de opzegtermijnen geregeld in de wet. De opzegtermijn voor u als werkgever zijn afhankelijk van de duur van het dienstverband. Hoe langer een werknemer in dienst is geweest, hoe langer de opzegtermijn is die er voor u geldt. De wettelijke opzegtermijn voor een werknemer staat los van de duur van zijn dienstverband. Als er niets is overeengekomen geldt er voor de werknemer een opzegtermijn van één maand. In de wet staat dat opzegging ‘’tegen het einde van de maand’’ moet gebeuren. In uw situatie heeft de werknemer begin maart opgezegd. De opzegtermijn vangt dan per 1 april aan. De werknemer moet één volle kalendermaand in acht nemen en zou juridisch gezien dus pas per 1 mei 2018 zijn dienstverband op kunnen zeggen.

Als de werknemer dit niet doet (en dit ook niet wenst te doen) dan is er sprake van een te vroege opzegging en bepaalt de wet dat degene die te vroeg heeft opgezegd aan de wederpartij een schadevergoeding moet betalen. Deze schadevergoeding is een ‘’gefixeerde schadevergoeding’’. Het bedrag is gebaseerd op het bedrag aan loon dat betaald had moeten worden als wel de juiste opzegtermijn was gehanteerd. Als werkgever mag u dus (maximaal) één maandloon van de werknemer vorderen. Als u deze schadevergoeding wegens onregelmatige opzegging wenst te vorderen dan dient u daartoe binnen twee weken een verzoekschrift in te dienen bij de kantonrechter met het verzoek om de schadevergoeding toe te wijzen. Het verdient echter aanbeveling om eerst altijd in overleg met de medewerker te kijken wat eventuele (tussen)mogelijkheden zijn.

Hopelijk kunt u hiermee uit de voeten. Voor verdergaand advies kunt u contact met één van onze juristen opnemen.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers

Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Jeroen ook op Google+ en LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wjuristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over arbeidsrecht:

Vorige: Wat is het verschil tussen een gemeenteraadslid en een wethouder?
Volgende: Bezwaar maken tegen de WOZ beschikking: Juridisch vakmanschap?

  Voordelig
  Wolderwijd Juristen is voordelig
  Vaste lage tarieven
  Gedreven
  Wolderwijd Juristen is gedreven
  Nuchter en gedreven
  Actueel
  Wolderwijd Juristen is gericht op resultaat
  Altijd up to date
  Bereikbaar
  Wolderwijd Juristen is bereikbaar
  Gemakkelijk bereikbaar
  Volg Wolderwijd

  Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+ Volg ons op LinkedIn Volg ons via RSS