• Wolderwijd logo
 
header jurist

Ontslag op staande voet wegens drinken van blikje cola

Na een dienstverband van 26 jaar wordt een werknemer van de Radboud Universiteit te Nijmegen ontslagen wegens het struct

Ontslag op staande voet wegens drinken van blikje cola

3 minuten mr. Jeroen Kaspers arbeidsrecht voor werkgevers 12 maart 2013 2024

Op 8 februari 2013 heeft de kantonrechter van de rechtsbank Oost-Nederland, locatie Nijmegen, de arbeidsovereenkomst van een service medewerker van de Radboud Universiteit Nijmegen (met een dienstverband van 26 jaar) ontbonden wegens een dringende reden. De dringende was gelegen in het wekelijks wegnemen van 3 à 4 blikjes cola uit het magazijn zonder toestemming van de werkgever. De werknemer trakteerde zichzelf en enkele werknemers elke vrijdagmiddag onder het zicht van een camera op een blikje cola.

De werknemer ontkende dat hij de blikjes wegnam en pas nadat de Radboud Universiteit de werknemer confronteerde met de videobeelden heeft de werknemer het feit toegegeven. De universiteit kwam hiermee tot de conclusie dat het in redelijkheid niet langer van haar gevergd kon worden de arbeidsovereenkomst te laten voortduren en verzocht de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

De werknemer verweerde zich als volgt:

  1. Werkgever had eerder moeten ingrijpen en een tweede kans moeten geven;
  2. Collega’s werden niet ontslagen, dus hij ook niet;
  3. Persoonlijke omstandigheden (dienstverband van 26 jaar en financiële consequenties);
  4. De geringe waarde van de blikjes cola.

De kantonrechter overwoog als volgt:
“Door het stelselmatig gedurende langere tijd wegnemen van blikjes cola heeft werknemer zich schuldig gemaakt aan het meermalen plegen van verduistering in dienstbetrekking. Daarbij komt dan nog dat werknemer dit desgevraagd ontkende en zelfs aangaf te betreuren dat er zo weinig vertrouwen in hem werd gesteld, terwijl hij zijn feiten pas toegaf toen hij met harde feiten werd geconfronteerd. Aldus kan van werkgever redelijkerwijs niet worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren”.

De vele verweren van werknemer werden hiermee terzijde geschoven. Ook de spijtbetuigingen achteraf konden de werknemer niet baten. De arbeidsovereenkomst werd met onmiddellijke ingang ontbonden. De werknemer is veroordeeld tot betaling van de proceskosten.

Zie: Kantonrechter Nijmegen 8 februari 2013, LJN BZ1980.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht. Als mediator begeleidt Jeroen bij conflict of echtscheiding. Volg Jeroen ook op LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over arbeidsrecht voor werkgevers:

Veelgestelde vragen: