• Wolderwijd logo
 
header jurist

Paraaf; de nieuwe handtekening

Heeft een paraaf dezelfde rechtskracht als een handtekening?

Paraaf; de nieuwe handtekening

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat contractenrecht voor ondernemers 13 maart 2013 2024

Voor de aflevering van mijn pakketten moet ik altijd een paraaf op een “elektronisch apparaat“ zetten. De paraaf is vrijwel altijd onherkenbaar vanwege het moeilijke gebruik van het vreemde silicone pennetje waarmee je moet tekenen voor ontvangst. Ik vroeg me daarom af of een dergelijke onherkenbare paraaf eigenlijk wel rechtsgeldig is? En is een gecontroleerde handtekening niet verplicht? Groet een bezorgde webshop eigenaar.

Over de waarde van een handtekening en/of paraaf onder een (elektronisch) geschrift is in de rechtspraak al het nodige gezegd. De situatie die de vraagsteller van deze week schetst is daarom een hele herkenbare. De vraag komt er in wezen op neer wat de bewijskracht is van een handtekening of paraaf. Het uitgangspunt is dat het de rechter vrij staat om de feitelijke gegevens uit het ondertekende of geparafeerde geschrift te waarderen. Dat betekent dat de rechter in beginsel bepaalt of er van het (elektronische) geschrift, ook wel akte genoemd, voldoende bewijskracht uitgaat. Van authentieke akten, die zijn opgemaakt door een bevoegde ambtenaar zoals een notaris, gaat bijvoorbeeld een grotere bewijskracht uit dan van zogenaamde ‘onderhandse akte’ die zonder bevoegde ambtenaar worden opgemaakt. Je zou dus verwachten dat een onderhandse akte op zijn minst deugdelijk ondertekend moet zijn, en niet slechts geparafeerd, om voldoende bewijskracht te hebben. Er is immers niemand die erop toeziet of er wel goed en door de juiste persoon ondertekend wordt. Toch heeft de Hoge Raad in een uitspraak duidelijk gemaakt dat er geen juridisch onderscheid bestaat tussen een paraaf en een handtekening bij een onderhandse akte. De belangrijkste rechtvaardiging hiervoor is dat een ondertekening elementen moet bevatten waarmee iemand met letter of –taaltekens zijn naam probeert aan te duiden op een unieke manier. Aan deze elementen voldoen een handtekening en een paraaf beiden en dus gaat van beide ondertekeningvormen dezelfde bewijskracht uit. Let wel op: een kruisje of een rondje is niet genoeg. Dat zijn immers geen letters of taaltekens.

Het belangrijkste is dat de ondertekenaar zich middels de paraaf voldoende moet individualiseren. Ook al is de handtekening op het elektronische apparaat dus nog zo onduidelijk, zolang de ondertekenaar zich daarmee voldoende individualiseert is het rechtsgeldig en hoeft u zich geen zorgen te maken.

Sinds enkele maanden heeft Wolderwijd Juristen haar eigen column in de Zeewolde Actueel. We horen graag van onze lezers. Heeft u nog tips of opmerkingen? Wellicht zit u zelf met een juridische vraag waar u antwoord op wilt? E-mail ons dan via vraag@wolderwijd-juristen.nl. Elke vraag wordt beantwoord en de interessantste vraag wordt anoniem in deze krant behandeld.

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over contractenrecht voor ondernemers:

Veelgestelde vragen: