• Wolderwijd logo
 
header jurist

Na ziekte geen loon meer bij uitzendovereenkomst

Ik ben ziek, krijg ik dan nog loon indien ik via een uitzendbureau werk?

Na ziekte geen loon meer bij uitzendovereenkomst

3 minuten mr. Jeroen Kaspers arbeidsrecht voor werkgevers 20 januari 2014 2024

Sinds kort heb ik eindelijk weer werk via het uitzendbureau. Na acht maanden werken ben ik door mijn rug gegaan en heb ik mij ziek gemeld. De werkgever is van mening dat hij mij geen loon verschuldigd is omdat door ziekte mijn uitzendovereenkomst is geëindigd. Op het internet lees ik dat er een loondoorbetalingplicht geldt bij ziekte. Volgens mij moet ik dus loon ontvangen. Heb ik recht op loon indien ik gedurende mijn uitzendovereenkomst ziek word?

Een uitzendovereenkomst is een vreemde eend in de bijt. De uitzendovereenkomst wordt door de wet beschouwd als een bijzondere arbeidsovereenkomst tussen het uitzendbureau en de flexwerker. Bijzonder aan de arbeidsovereenkomst is dat de flexwerker ter beschikking wordt gesteld aan een ander bedrijf (de inlener) maar in dienst is van het uitzendbureau. Vanwege dit bijzondere karakter voorziet het Burgerlijk Wetboek in een specifieke regeling voor uitzendovereenkomsten. Daarnaast is deze bijzondere wettelijke regeling nog ruimer verwoord door de toepasselijk verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

Binnen de uitzendbranche bestaan twee cao’s: de cao van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en de cao van de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU). Beide cao’s bevatten bijzondere bepalingen over bijvoorbeeld kort verzuim, beloning, ziekte en ongevallen, scholing en vakantierechten. Op basis van deze twee cao’s is er in de uitzendovereenkomst gedurende de eerste 78 gewerkte weken in beginsel een zogenaamd uitzendbeding van kracht. Het uitzendbeding houdt in dat de flexwerker alleen recht heeft op betaling van loon over de daadwerkelijk gewerkte uren. Wanneer er, om wat voor reden dan ook, niet wordt gewerkt ontvangt de flexwerker dus geen loon. Dit is afwijkend van de arbeidsrechtelijke bepalingen die op reguliere arbeidsovereenkomsten van toepassing zijn.

Daarnaast is de uitzendovereenkomst met uitzendbeding bijzonder omdat het beding bepaalt dat de overeenkomst automatisch eindigt wanneer de uitzending op verzoek van de inlenende partij wordt beëindigd of wanneer de flexwerker zelf wil stoppen met werken. Er geldt geen reguliere opzegtermijn; de flexwerker is alleen verplicht tijdig het uitzendbureau te waarschuwen, zodat het voor vervanging kan zorgen. Het uitzendbureau heeft een aanzegtermijn van maximaal 14 dagen, afhankelijk van hoelang de uitzendperiode heeft geduurd. Ook in het geval van ziekte eindigt de uitzendovereenkomst met ‘uitzendbeding’ automatisch.

Op basis van de informatie uit uw vraag lijkt het er op dat u geen recht heeft op loondoorbetaling. Als uitzendbureau is uw werkgever gebonden aan andere regels dan een reguliere werkgever en heeft u als flexwerker aanmerkelijk minder rechten. Omdat u wegens ziekte bent uitgevallen is uw uitzendovereenkomst automatisch beëindigd. U kunt dan geen aanspraak meer maken op loon. Wel kunt u bij het UWV een Ziektewetuitkering aanvragen.

Via deze vaste column in de Zeewolde Actueel geven de juristen van Wolderwijd Juristen antwoord op allerhande juridische vragen van lezers.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht. Als mediator begeleidt Jeroen bij conflict of echtscheiding. Volg Jeroen ook op LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over arbeidsrecht voor werkgevers:

Veelgestelde vragen: