Home / Actueel / Op straat wegens dringend eigen gebruik

Op straat wegens dringend eigen gebruik

leestijd 3 minuten. mr. Mariëlle Ducaat in huurrecht op 15 januari 2013.

Uw verhuurder wil het huurcontract voor uw woning opzeggen omdat hij stelt de woning zelf nodig te hebben. De vraagsteller van deze week bevindt zich in deze lastige situatie. Zijn terechte vraag is dan ook: Kan de verhuurder mij zomaar uit mijn woning zetten?

De huurder van een woonruimte is in Nederland goed beschermd. Een verhuurder kan niet zomaar een huurovereenkomst beëindigen. Toch zijn er enkele situaties waarin de verhuurder, als eigenaar van de woning, de huurovereenkomst kan opzeggen. Dringend eigen gebruik is een wettelijke opzeggingsgrond waar in de praktijk veel gebruik van wordt gemaakt. Hoewel deze opzeggingsgrond veel wordt aangevoerd is hiervan niet zomaar sprake. Als eerste dient de verhuurder aan te geven dat hij het gehuurde nodig heeft voor eigen gebruik, hij wil de woning bijvoorbeeld zelf gaan bewonen. Hiermee geeft de verhuurder aan dat er sprake is van dringend eigen gebruik. Vervolgens moet het belang van de verhuurder en de huurder worden afgewogen om te kunnen beoordelen of het van de verhuurder gevergd kan worden dat hij de huurovereenkomst in stand houdt. Wanneer een verhuurder zelf op een oude, tochtige boerderij woont maar hier vanwege zijn gezondheidstoestand niet langer kan blijven wonen, kan instandhouding van de huurovereenkomst niet van hem gevergd worden. Dringend eigen gebruik is in een dergelijk geval glashelder. Ten slotte dient aannemelijk te zijn dat de huurder andere ‘passende woonruimte’ kan krijgen. Hiervan is in de praktijk snel sprake omdat ‘passende woonruimte’ ruim wordt uitgelegd door een rechter. Zo kan een woning met een hogere huurprijs of een kleinere woning een ‘passende woonruimte’ zijn. De rechter zal de persoonlijke omstandigheden van de huurder en de plaatselijke woningmarkt echter wel meenemen in zijn overwegingen. De verhuurder hoeft enkel aan te tonen dat er andere passende woonruimte beschikbaar is. Dit kan hij bijvoorbeeld doen door aanbiedingen van makelaars of advertenties aan te halen. De rechter houdt bij de vraag of er sprake is van passende woonruimte geen rekening met de mogelijkheid dat de huurder in aanmerking komt voor huurtoeslag. Alleen als de belangen van de verhuurder zwaarder wegen en er passende vervangende woonruimte is of is geweest, zal de huurovereenkomst worden beëindigd.

Zo ziet u dus dat ondanks het feit dat de huurders in Nederland goed beschermd zijn, de verhuurder de huurderbescherming in bepaalde situaties wel degelijk opzij kan zetten.

Voor volgende editie(s) zijn wij nog op zoek naar interessante juridische vragen. Hebt u er een? E-mail uw vraag naar vraag@wolderwijd-juristen.nl!

mr. M.S. Ducaat

mr. M.S. (Mariëlle) Ducaat

Jurist en Mediator

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op Google+ en LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wjuristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over huurrecht:

Vorige: Herbenoeming burgemeester Zeewolde
Volgende: Te koop staand huis verhuren

  Voordelig
  Wolderwijd Juristen is voordelig
  Vaste lage tarieven
  Gedreven
  Wolderwijd Juristen is gedreven
  Nuchter en gedreven
  Actueel
  Wolderwijd Juristen is gericht op resultaat
  Altijd up to date
  Bereikbaar
  Wolderwijd Juristen is bereikbaar
  Gemakkelijk bereikbaar
  Volg Wolderwijd

  Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+ Volg ons op LinkedIn Volg ons via RSS