Home / Actueel / Te koop staand huis verhuren

Te koop staand huis verhuren

leestijd 3 minuten. mr. Mariëlle Ducaat in huurrecht op 08 februari 2013.

De huizenmarkt verkeert in lastige tijden. De vraag naar koopwoningen is laag en veel Zeewoldenaren krijgen hun huis niet verkocht waardoor ze met dubbele woonlasten geconfronteerd worden. De vraagsteller wil zijn te koop staande woning graag verhuren maar is bang voor de risico’s die dat met zich meebrengt. De vraag van deze week is dan ook: Wat zijn de mogelijkheden op mijn te koop staande woning te verhuren en welke risico’s zijn hieraan verbonden?

De wet biedt twee mogelijkheden om woningen tijdelijk te verhuren zonder dat het wettelijk huurbeschermingregime van toepassing is.

‘Verhuur voor korte duur’

De eerste mogelijkheid hiervoor is door een overeenkomst van ‘verhuur voor korte duur’ te sluiten. Het huurbeschermingsregime wordt buiten toepassing verklaard mits het gaat om gevallen waarin voor iedereen duidelijk is dat er geen sprake kan en mag zijn van een beroep op huurbescherming. Iedereen zal zo begrijpen dat een huurder van een zomerhuisje op Center Parcs Zeewolde zich niet kan beroepen op huurbescherming. Er bestaat echter altijd een risico dat een bepaalde situatie niet heeft te gelden als ‘verhuur voor korte duur’. De huurderbescherming geldt dan onverkort met alle gevolgen van dien.

Vergunning op grond van de Leegstandswet

De tweede mogelijkheid om woonruimte tijdelijk, met uitsluiting van de wettelijke huurderbescherming, te verhuren vindt men in de Leegstandswet. Door afgifte van een Leegstandswetvergunning heeft de verhuurder de zekerheid dat de huurbescherming van de huurder is opgeheven. Bij verkoop kan de woningeigenaar zijn woning vrij van verhuur opleveren. Een vergunning wordt afgegeven voor twee jaar en kan daarna telkens met een jaar worden verlengd. Door de huidige stagnatie op de woningmarkt heeft de minster een wetsvoorstel ingediend die de Leegstandswet versoepelt. Door verruiming van de Leegstandswet is de woningeigenaar van een te koop staande woning niet langer gebonden aan de gemaximaliseerde huurprijs die door gemeenten worden vastgesteld. Ook de mogelijkheid van de huurder om een geschil bij de huurcommissie aanhangig te maken vervalt. Als klap op de vuurpijl mogen gemeenten aan de verlening van de Leegstandsvergunning geen extra voorwaarden meer verbinden maar slechts toetsen aan de wettelijk bepaalde voorwaarden.

Conclusie

Door een vergunning op basis van de Leegstandwet aan te vragen loop je als woningeigenaar geen risico dat je de woning niet vrij van verhuurders kunt verkopen. Zowel woningeigenaren die met dubbele woonlasten opgescheept zitten als huurders die geconfronteerd worden met ellenlange wachtlijsten voor huurwoningen zijn met deze tijdelijke oplossing geholpen.

mr. M.S. Ducaat

mr. M.S. (Mariëlle) Ducaat

Jurist en Mediator

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op Google+ en LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wjuristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over huurrecht:

Vorige: Op straat wegens dringend eigen gebruik
Volgende: Modernisering ziektewet

  Voordelig
  Wolderwijd Juristen is voordelig
  Vaste lage tarieven
  Gedreven
  Wolderwijd Juristen is gedreven
  Nuchter en gedreven
  Actueel
  Wolderwijd Juristen is gericht op resultaat
  Altijd up to date
  Bereikbaar
  Wolderwijd Juristen is bereikbaar
  Gemakkelijk bereikbaar
  Volg Wolderwijd

  Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+ Volg ons op LinkedIn Volg ons via RSS