• Wolderwijd logo
 
header jurist

Ontslaan van een disfunctionerende werknemer met vast contra

Hoe kan ik een niet functionerende werknemer met een vast contract ontslaan?

Ontslaan van een disfunctionerende werknemer met vast contract

3 minuten mr. Jeroen Kaspers arbeidsrecht voor werkgevers 11 februari 2013 2024

Een werknemer ontslaan is voor een ondernemer nooit prettig. Toch zal er soms een einde moeten komen aan de arbeidsverhouding omdat de werknemer bijvoorbeeld niet (meer) functioneert.

Een niet functionerende werknemer in vaste dienst kunt u niet zomaar ontslaan. De werknemer heeft immers een vast dienstverband en rekent op zijn maandelijkse loon. Er vanuit gaande dat een ontslag met wederzijds goedvinden geen optie is, kent het ontslagrecht twee verschillende routes. U kunt (1) een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV of (2) een ontbindingsprocedure starten bij de kantonrechter. Voor beide routes is het raadzaam spoedig een jurist in de arm te nemen om u bij te staan in de ontslagprocedure.

De procedure bij het UWV kenmerkt zich door een puur schriftelijke procedure met een zware ontslagtoets waarbij u het risico loopt dat u geen ontslagvergunning krijgt. Het is dus van belang dat u een compleet dossier heeft waarmee u kunt aantonen dat de werknemer disfunctioneert, het disfunctioneren niet aan u ligt en dat u de werknemer enkele keren heeft gewaarschuwd. Wanneer de ontslagvergunning wordt verleend mag u de arbeidsovereenkomst beëindigen met inachtneming van de opzegtermijn (minimaal 1 en maximaal 4 maanden). De werknemer is gedurende de opzegtermijn nog in dienst waardoor u tijdens de opzegtermijn nog loon verschuldigd bent. Hier staat tegenover dat het UWV nimmer een ontslagvergoeding toekent aan de werknemer. De opzegperiode is een verkapte ontslagvergoeding aangezien de werknemer vaak door de werkgever wordt vrijgesteld van de werkzaamheden.

De ontslagroute bij de kantonrechter kent een schriftelijke en een mondelinge fase met een relatief lichtere toets van de ontslaggrond. De kantonrechter is meestal praktischer ingesteld en zal eerder met een ontslag instemmen. Deze praktischere instelling heeft als keerzijde dat de kantonrechter middels de zogeheten kantonrechtersformule een ontslagvergoeding kan toekennen aan werknemer. Deze kantonrechterformule is afhankelijk van het aantal dienstjaren, de leeftijd van de werknemer en de reden van het ontslag. Van tevoren is nooit volledig duidelijk hoe hoog (of laag) een ontslagvergoeding zal uitvallen. Er zit daarom een zeker risico voor de werkgever in deze ontslagroute.

Een goed arbeidsrechtjurist kan u adviseren over de juiste ontslagroute. De route hangt veelal af van de reden van het ontslag, de dikte van het dossier en de totale kosten. Het mag overigens niet onopgemerkt blijven dat met het nieuwe ontslagrecht per januari 2014 het bovenstaande geheel wijzigt.

Heeft u ook een vraag over het ontslaan van een werknemer? Of wordt u ontslagen? E-mail dan uw vraag naar vraag@wolderwijd-juristen.nl! Wij beantwoorden elke vraag.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht. Als mediator begeleidt Jeroen bij conflict of echtscheiding. Volg Jeroen ook op LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over arbeidsrecht voor werkgevers:

Veelgestelde vragen: