Home / Actueel / Een vaststellingsovereenkomst is maatwerk

Een vaststellingsovereenkomst is maatwerk

leestijd 3 minuten. mr. Jeroen Kaspers in contractenrecht op 14 juni 2016.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

De vaststellingsovereenkomst heeft zijn eigen plaats in de wet in artikel 7:900 van het Burgerlijk wetboek. De vaststellingsovereenkomst is bedoeld ''ter voorkoming van onzekerheden of geschillen omtrent hetgeen tussen partijen rechtens geldt.''

Vaststellingsovereenkomst in het arbeidsrecht

Veruit de meest voorkomende situatie waarin een vaststellingsovereenkomst wordt gebruikt, is in het geval van beëindiging van een dienstverband. Een werkgever wenst bijvoorbeeld tot beëindiging van het dienstverband over te gaan en de werknemer staat hier welwillend tegenover. Maar er schuilt een probleem. De werknemer loopt het risico om verwijtbaar werkloos te worden als hij zonder meer akkoord gaat met een beëindiging van zijn dienstverband. Om te voorkomen dat de werknemer verwijtbaar werkloos wordt is het daarom onontbeerlijk om een vaststellingsovereenkomst op te stellen. Met deze vaststellingsovereenkomst kan de werknemer naar het UWV om, indien noodzakelijk, een ww-uitkering aan te vragen.

Inhoud vaststellingsovereenkomst arbeidsrecht

Hoewel een vaststellingsovereenkomst vaak vanuit een bepaalde standaard wordt opgesteld is en blijft het toch altijd maatwerk. De reden waarom er een vaststellingsovereenkomst wordt gesloten en de manier waarop dit gebeurd zijn namelijk belangrijke factoren om vast te stellen of de inhoud van de overeenkomst passend en correct is voor de situatie. Er dienst sowieso aan een aantal formele vereisten te worden voldaan maar daarnaast biedt een vaststellingsovereenkomst ook vrijwel altijd ruimte voor onderhandeling. Behalve om de overeenkomst te laten controleren op de formele aspecten loont het daarom de moeite om ook na te gaan of de overeenkomst passend is voor uw specifieke situatie. Juist die passendheid is per werknemer verschillend en daarom is het nimmer raadzaam om, zonder externe controle, de vaststellingsovereenkomst klakkeloos te ondertekenen. Zelfs niet als deze van de site van het UWV zelf afkomt. Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen en wilt u nagaan of dit passend is voor uw situatie? Informeer bij één van onze juristen voor de werknemerscheck en laat ''vaststellen'' dat uw overeenkomst gereed is voor ondertekening (of niet).

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers

Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Jeroen ook op Google+ en LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wjuristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over contractenrecht:

Vorige: Einde No-riskpolis, einde arbeidsovereenkomst?
Volgende: Aanvangstijdstip bedenktermijn: werknemers opgelet!

  Voordelig
  Wolderwijd Juristen is voordelig
  Vaste lage tarieven
  Gedreven
  Wolderwijd Juristen is gedreven
  Nuchter en gedreven
  Actueel
  Wolderwijd Juristen is gericht op resultaat
  Altijd up to date
  Bereikbaar
  Wolderwijd Juristen is bereikbaar
  Gemakkelijk bereikbaar
  Volg Wolderwijd

  Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+ Volg ons op LinkedIn Volg ons via RSS