• Wolderwijd logo
 
header jurist

Concurrentiebeding bij opvolgende arbeidsovereenkomsten

Geldt het concurrentiebeding uit mijn eerste contract twee contracten later nog steeds?

Concurrentiebeding bij opvolgende arbeidsovereenkomsten

3 minuten mr. Jeroen Kaspers arbeidsrecht voor werkgevers 04 februari 2014 2024

Binnenkort loopt mijn contract bij mijn huidige werkgever af. Ik heb al uitzicht op een nieuwe baan maar mijn werkgever heeft me gewaarschuwd om deze baan niet aan te nemen met het oog op mijn concurrentiebeding. Nu is er in mijn eerste contract inderdaad een concurrentiebeding opgenomen. Sindsdien is mijn contract echter alweer twee keer stilzwijgend verlengd. Geldt het concurrentiebeding dan eigenlijk nog wel, ik heb hiervoor immers niet meer getekend?

Het concurrentiebeding is een bijzondere bepaling in de arbeidsovereenkomst die het gedrag en de werkzaamheden van een werknemer ná beëindiging van het dienstverband kunnen beperken. Het beding is bedoeld om te voorkomen dat werkgevers (grote) schade ondervinden van ex-werknemers die bij de concurrent aan het werk gaan of voor zichzelf beginnen en daarbij bijvoorbeeld gebruik zouden kunnen maken van (geheime) bedrijfsinformatie of de oude klantenkring van de voormalig werkgever. Het is daarom voor een werkgever altijd verstandig een dergelijk beding in de overeenkomst op te nemen.

De inhoud van een concurrentiebeding bevat meestal een functionele beperking en een geografische beperking. De functionele beperking is een beschrijving van de werkzaamheden die een werknemer na afloop van het dienstverband niet mag verrichten. Hoewel er in de praktijk vaak hele brede functionele beperkingen worden gesteld is het verstandiger om dit te beperken tot specifieke situaties, zoals producten die van belang zijn voor de werkzaamheden. Een rechter gaat namelijk veel sneller over tot matiging of vernietiging van een concurrentiebeding als deze te ruim geformuleerd is. De geografische beperking is een gebiedsafbakening waarbinnen het concurrentiebeding geldt. Ook hier geld dat het verstandig is om dit gebeid zo concreet mogelijk te omschrijven en niet onnodig te groot te maken. Als stok achter de deur wordt er vaak een boete of dwangsom opgenomen in het concurrentiebeding. Bij overtreding moet de werknemer dit bedrag dan aan werkgever betalen.

Vaak wordt gedacht dat een concurrentiebeding altijd blijft bestaan als een arbeidsovereenkomst –onder dezelfde arbeidsvoorwaarden- stilzwijgend wordt verlengd. Hoewel dit inderdaad vaste rechtspraak is bestaat hierover wel de nodige discussie. Verschillende rechters geven namelijk blijk van een andere visie. De redenering van deze rechters is als volgt:

Naar de letter van de wet dient een concurrentiebeding bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst schriftelijk te worden overeengekomen. Voordat een arbeidsovereenkomst stilzwijgend zal kunnen worden verlengd dient de oude overeenkomst eerst van rechtswege te zijn beëindigd. Een werknemer gaat bij voortzetting van de volgende overeenkomst dus in feite een geheel nieuwe arbeidsovereenkomst aan en daarom dient dan ook opnieuw aan het schriftelijkheidsvereiste te worden voldaan.

Waarschijnlijk is de voorgaande redenering een uitzondering op de hoofdregel en houdt het concurrentiebeding uit de eerste overeenkomst in beginsel gewoon stand bij stilzwijgende verlenging van het contract. Om discussies hieromtrent echter te voorkomen is het voor werkgevers verstandig om voor de zekerheid ook bij stilzwijgende voortzetting de werknemer opnieuw voor het concurrentiebeding te laten tekenen.

Bent u (werkgever of werknemer) benieuwd naar de houdbaarheid van uw concurrentiebeding? Of heeft u een andere vraag waar u graag een juridisch licht over zou laten schijnen? Neem dan contact met ons op.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht. Als mediator begeleidt Jeroen bij conflict of echtscheiding. Volg Jeroen ook op LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over arbeidsrecht voor werkgevers:

Veelgestelde vragen: