• Wolderwijd logo
 
header jurist

Werkkostenregeling 2015

Wat houdt de werkkostenregeling (WKR) in en op welke gevolgen heeft dit voor werkgevers in 2015?

Werkkostenregeling 2015

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat arbeidsrecht voor werkgevers 12 januari 2015 2024

Waarschijnlijk is het kerstpakket het meest voor de hand liggende voorbeeld van de Werkkostenregeling, ook wel de WKR genoemd. Extra's die u als werkgever aan uw personeel verstrekt worden in 2015 anders bestempeld. Voorheen was het mogelijk om uw personeel op meerderlei vlak fiscaalvriendelijk te belonen. Per 1 januari 2015 houdt dit op.

Werkkostenregeling 2015

Bij de werkkostenregeling gaat het om loon. Daarom is het belangrijk te weten wat precies tot het loon behoort. In het kort: loon is alles wat een werknemer krijgt op grond van zijn dienstbetrekking. Het kan gaan om loon in geld, maar ook om loon in natura. Het maakt niet uit of de werknemer recht heeft op het loon. Een vrijwillig gegeven gratificatie is net zo goed loon als het winstaandeel waarop de werknemer recht heeft volgens zijn arbeidsvoorwaarden. Het maakt niet uit of de werknemer voor het loon heeft gewerkt. Loon over verzuimde uren is ook loon.

Werkkostenregeling: welke kosten?

Er wordt in de werkkostenregeling 2015 geen onderscheid meer gemaakt tussen vergoedingen en verstrekkingen.Het (basale) uitgangspunt is dus dat alles wat de werkgever aan de werknemers verstrekt tot het loon wordt gerekend. Op dit uitgangspunt zijn vervolgens weer enkele uitzonderingen.

Uitzonderingen werkkostenregeling

Eén van de uitzonderingen is de belastingvrije ruimte. De werkgever kan nog maximaal 1,2% (dit was 1,5%) van het totale fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen (inclusief btw) aan werknemers. Deze vergoedingen en verstrekkingen moeten in de administratie worden opgenomen als eindheffingsloon en worden als loon aangemerkt, dus normaal belast. Er is geen toets of de werknemer de vergoeding of verstrekking privé of zakelijk gebruikt. De vergoedingen of verstrekkingen dienen wel te voldoen aan de gebruikelijkheidstoets. Komt u boven de 1,2% van het totale fiscale loon uit (de vrije ruimte) dan moet de werkgever over het meerdere een eindheffing betalen van 80%.

Onder meer gereedschappen, computers, mobiele telefoons en andere apparatuur vallen onder het zogenaamde noodzakelijkheidscriterium. Heeft de werknemer deze spullen zonder meer nodig om zijn werk te doen, dan mogen deze kosten worden verstrekt zonder dat rekening gehouden hoeft te worden met het privévoordeel van de werknemer. Naast de vergoedingen die vallen onder het noodzakelijkheidscriterium is er nog een flink aantal vrijstellingen opgenomen in de lijst met gerichte vrijgestelde kosten waarover dus geen eindheffing verschuldigd is.

Een ander verschil is dat de werkgever één keer per jaar moet vaststellen wat de verschuldigde belasting voor de WKR is. Voorheen was dit per aangiftetijdvlak.

Gevolgen van de werkkostenregeling

Let op dat de werkkostenregeling consequenties kan hebben voor de afspraken die in de arbeidsovereenkomst zijn opgenomen. Wellicht dat wijziging van de arbeidsovereenkomst of de toepasselijke arbeidsvoorwaarden vereist is. Daarbij is van belang om in ogenschouw te nemen dat eenzijdige wijziging van de afspraken m.b.t. de werkkostenregeling niet zonder meer is toegestaan. Wij kunnen u informeren over de (on)mogelijkheden van implementering van de wijzigingen in uw bedrijfsvoering met betrekking tot de werkkostenregeling. Wenst u hierover dus meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over arbeidsrecht voor werkgevers:

Veelgestelde vragen: