• Wolderwijd logo
 
header jurist

Ontslag bij het bereiken van 65 jarige leeftijd

Ontslag bij pensioengerechtigde leeftijd

Ontslag bij het bereiken van 65 jarige leeftijd

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat arbeidsrecht voor werkgevers 20 maart 2013 2024

Op basis van de wet kan een werkgever zijn werknemer niet ontslaan vanwege het feit dat deze de 65 jarige leeftijd bereikt. Veelal is een dergelijke bepaling echter wel opgenomen in de arbeidsovereenkomst of de van toepassing zijnde cao.

Uit twee recente uitspraken blijkt dat als een dergelijke beëindigingbepaling ontbreekt de werkgever het dienstverband niet zomaar kan verbreken.

In een eerste zaak van oktober 2011 ging het om een werknemer die altijd had gewerkt onder een cao waarin stond dat de arbeidsovereenkomst automatisch eindige bij het bereiken van de 65 jarige leeftijd. De cao verliep echter per 1 september 2011 en de rechter oordeelde dan ook dat de werkgever zich niet langer op deze ‘beëindigingsbepaling’ kon beroepen. Vervolgens beriep de werkgever zich op het arbeidsvoorwaarden voorzieningenreglement waarin ook stond dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigde bij 65 jarige leeftijd. De werknemer had dit reglement echter nooit van zijn werkgever ontvangen en vond dan ook dat hij hier niet aan gebonden was. De rechter was het met de werknemer eens en het dienstverband kon dan ook niet beëindigd worden.

In een andere zaak van eind mei 2012 had een werkgever een werknemer met een onbepaalde tijdscontract te kennen gegeven dat zijn arbeidsovereenkomst van rechtswege zou eindigen op het moment dat hij 65 werd. Er was echter geen enkele bepaling hieromtrent in de arbeidsovereenkomst of cao opgenomen. De rechter overwoog dat het in Nederland niet langer een wet van meden en perzen was dat iemand per definitie stopt met werken op zijn 65e. De werknemer kon dan ook gewoon in dienst blijven.

Het is in feite jammer dat de werknemer in de eerste zaak niet op de hoogte was van het toepasselijke arbeidsvoorwaardenreglement waardoor de rechter hem hieraan niet gebonden achtte. De juridische status van de beëindigingsbepaling in een arbeidsvoorwaardenreglement blijft daardoor tot op heden onduidelijk. Is het voldoende om in een arbeidsvoorwaardenreglement op te nemen dat een arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt bij 65 jarige leeft? Of is het noodzakelijk dat dit in de arbeidsovereenkomst zelf of in de cao staat? Door het opnemen van een beëindigingbepaling in de cao of de arbeidsovereenkomst is in elk geval duidelijk dat werkgevers op een rechtsgeldige manier afscheid kunnen nemen van hun oudere werknemers. Hoelang dit gegeven echter nog stand houdt valt te bezien nu hiervoor in de wet geen expliciete grondslag bestaat.

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over arbeidsrecht voor werkgevers:

Veelgestelde vragen: