• Wolderwijd logo
 
header jurist

Bezwaar maken tegen de WOZ beschikking: Juridisch vakmanscha

Zoekt u deskundige hulp bij het maken van bezwaar tegen de WOZ-beschikking? Bij Wolderwijd kunnen wij u deskundig en voo

Bezwaar maken tegen de WOZ beschikking: Juridisch vakmanschap?

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat bestuursrecht voor ondernemers 08 maart 2018 2023

Ik ben het oneens met de WOZ-waarde die de gemeente heeft vastgesteld voor mijn woning en wil daarom bezwaar maken. Volgens de gemeenteambtenaar is dit heel gemakkelijk via de gemeentewebsite maar ik begrijp er eigenlijk maar weinig van. Ik heb gehoord dat er veel bedrijven zijn die namens mij gratis bezwaar maken bij de gemeente. De gemeente heeft mij echter afgeraden om dergelijke bedrijven in te schakelen. Zelf kom ik er alleen echt niet uit. Wat is uw advies hierin?

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 5 gemeenten de uitvoering van de WOZ niet op orde heeft. Ondanks dat er ook gemeenten zijn die het oordeel ‘’goed’’ hebben gekregen als het aankomt op de uitvoering van de WOZ, kan het altijd voorkomen dat er in uw geval een verkeerde WOZ-waarde is vastgesteld. Veel gemeenten stellen dat bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking niet lonend is. Zo wordt vaak het sprekende rekenvoorbeeld aangehaald dat een vermindering van de WOZ-waarde met €10.000 leidt tot een vermindering van uw OZB van slechts €12,35. Belanghebbenden trekken dan (logischerwijs) al gauw dezelfde conclusies als de gemeente, namelijk dat het maken van bezwaar meer (tijd en moeite) kost dan dat het feitelijk oplevert. 

Dit geeft echter toch een ongenuanceerde weergave van de werkelijkheid. Aan de hand van de  WOZ-waarde worden namelijk veel meer belastingen vastgesteld dan alleen de OZB. Zo wordt de afvalstoffenheffing en rioolheffing van de gemeente gebaseerd op de WOZ-waarde en ook het water- en hoogheemraadschap gebruiken de WOZ-waarde voor het vaststellen van hun belastingen. Zelfs de belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde bij de vaststelling van het eigenwoningforfait en bij de vaststelling van erfbelasting. Tenslotte gebruikt ook de hypotheekverstrekker de WOZ-waarde om te bepalen tot aan welke waarde een hypotheek boetevrij afgelost mag worden.

Al met al betekent dit dus dat een juiste vaststelling van uw WOZ-waarde voor een hele hoop zaken van groot belang is! Als u dus het idee heeft dat uw WOZ-beschikking te hoog is, loont het zeker de moeite om hiertegen in bezwaar te gaan.

Gemeenten hebben liever dat u zelf de bezwaarschriftprocedure afhandelt omdat het de gemeente geld kost als een jurist namens u succesvol bezwaar maakt bij de gemeente. Dit neemt echter niet weg dat het u geheel vrij staat om uw bezwaarschrift toch door een jurist te laten opstellen. In uw geval is het wellicht zelfs verstandig om de bezwaarschriftprocedure door een specialist te laten afhandelen omdat u er ondanks meerdere pogingen zelf niet uitkomt.

Heeft u juridische hulp nodig bij het maken van bezwaar? Schakel dan Wolderwijd Juristen in om u voor een schappelijk tarief bij te staan. 

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over bestuursrecht voor ondernemers:

Veelgestelde vragen: