• Wolderwijd logo
 
header jurist

Kinderalimentatie verlagen wanneer kind meerderjarig is

Mag een ouder de kinderalimentatie verlagen wanneer het kind 18 jaar is?

Kinderalimentatie verlagen wanneer kind meerderjarig is

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat mediation voor ondernemers 17 mei 2013 2024

Mijn ouders zijn al zes jaar gescheiden. Mijn moeder ontving altijd alimentatie van mijn vader maar sinds ik 18 ben en op kamers woon ontvang ik slechts de helft van het oorspronkelijk afgesproken bedrag. Kan dit zomaar? Mvg, Merel.

Beste Merel,

In beginsel is je vader verplicht om kinderalimentatie te betalen tot je 21e. Vanaf je 18e verjaardag ben je echter juridisch meerderjarig. De afspraken tussen je ouders met betrekking tot de kinderalimentatie gelden dan niet meer. Dit betekent echter niet dat je geen recht meer hebt op alimentatie. Tussen je 18e en 21e heb je namelijk, als jong meerderjarige, nog altijd een zelfstandig recht (in dit geval jegens je vader) op een bijdrage in de kosten van levensonderhoud en studie. Voortaan ben jij gesprekspartner van je vader in plaats van je moeder. Als de kinderalimentatie tijdens de scheiding van je ouders door een rechter is vastgesteld heb jij in beginsel recht op hetzelfde bedrag. Van dit bedrag kunnen jullie echter wel afwijken. Eigenlijk is het de bedoeling dat jij en je vader samen overleggen welk bedrag redelijk is. Daarbij moet gekeken worden naar jouw behoefte (wat heb je nodig?) en de draagkracht van je vader (wat kan je vader missen?). Omstandigheden als bijbaantjes, studiefinanciering etcetera zijn van invloed op de hoogte van de alimentatie.

Het is niet de bedoeling dat je vader eenzijdig een bedrag vaststelt wat hem wel redelijk lijkt. Als hij ineens nog maar de helft betaalt van wat in het rechterlijk vonnis is opgenomen, terwijl dit niet in overleg met jou is gebeurd, dan kun je bij het LBIO (www.lbio.nl) een verzoek indienen om de te weinig betaalde alimentatie alsnog van je vader te verkrijgen. Je vader zou de rechter wel middels een matigingsverzoek kunnen vragen om het bedrag bij te stellen. De rechter stelt dan opnieuw een bedrag vast wat redelijk is in jullie situatie. Praktisch gezien lijkt het met het beste om eerst zelf met je vader ‘te onderhandelen’ over de hoogte van de alimentatie. Leg uit wat je kosten zijn en vraag hem naar wat zijn lasten zijn. Het kan hierbij handig zijn om ‘de ouderlijke bijdrage’ die door de IB-groep wordt vastgesteld als uitgangspunt te nemen.

Via deze vaste column in de Zeewolde Actueel geven wij, de juristen van Wolderwijd Juristen, antwoord op juridische vragen van lezers. Heeft u een juridische vraag die u graag beantwoord ziet? Stuur hem op naar vraag@wolderwijd-juristen.nl.

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over mediation voor ondernemers:

Veelgestelde vragen: