• Wolderwijd logo
 
header jurist

Nut en noodzaak van algemene voorwaarden

De belangrijkste voordelen op een rij.

Wat zijn de voordelen van algemene voorwaarden?

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat contractenrecht voor ondernemers 20 februari 2023 2024

Veruit de belangrijkste reden voor ondernemers om algemene voorwaarden te hanteren is de beperking en/of uitsluiting van hun aansprakelijkheid. Afhankelijk van voor wie u werkt (consumenten of ondernemers) kunt u uw aansprakelijkheid in algemene voorwaarden namelijk op verregaande wijze beperken en/of uitsluiten. De voordelen van algemene voorwaarden blijven echter niet beperkt tot de mogelijkheden rondon aansprakelijkheid. Ook op andere vlakken kunnen algemene voorwaarden een belangrijke rol vervullen bij uw dagelijkse bedrijfsvoering. Hieronder zet ik vijf belangrijke voordelen op een rij waar u als ondernemer van profiteert als u algemene voorwaarden hanteert.

1. Beperking aansprakelijkheid

U kunt in algemene voorwaarden uw aansprakelijkheid beperken en/of uitsluiten. Dit voorkomt dat u geconfronteerd wordt met juridische claims die u niet kunt dragen en/of die niet in verhouding staan tot het door u verrichte werk. 

2. Eigendomsvoorbehoud

U kunt in uw algemene voorwaarden een recht van eigendomsvoorbehoud opnemen. Dit voorkomt dat u bij een eventueel faillissement van uw klant (terwijl u nog betalingen van de klant tegoed heeft) met lege handen staat. De geleverde spullen zijn dan namelijk nog steeds uw juridisch eigendom en vallen buiten de boedel van de curator.

3. Tussentijdse prijswijzigingen

U kunt in uw algemene voorwaarden het recht voorbehouden om tussentijdse prijswijzigingen door te voeren. In onzekere tijden (denk bijvoorbeeld aan de coronatijd of de gascrisis vanwege de oorlog in Oekraïne) kunt u op die manier mee bewegen met uw markt. 

4. Beperken van de mogelijkheid om contract te beëindigen

U kunt in uw algemene voorwaarden zelf spelregels maken voor de mogelijkheden om een contract/samenwerking te beëindigen. Zo houdt u grip op de situaties waarin sprake is van een contractbeëindiging en voorkomt u dat u hierdoor mogelijk grote schade lijdt. 

5. Garantievoorwaarden 

U kunt in uw algemene voorwaarden duidelijk opnemen welke garanties u biedt (en ook welke u niet biedt). Duidelijkheid vooraf, voorkomt problemen achteraf. 

Naast bovenstaande belangrijke zaken, zijn er nog veel meer onderwerpen die wij in uw algemene voorwaarden kunnen opnemen om deze volledig voor u te laten werken.  

Bent u ondernemer en wenst u graag goede juridische algemene voorwaarden voor een aantrekkelijke prijs? Neem dan contact op met één van onze juristen. Wij helpen u graag juridisch verantwoord te ondernemen! 

mr. M.S. Ducaat

mr. M.S. (Mariëlle) Ducaat

Jurist en Mediator

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer veelgestelde vragen over contractenrecht voor ondernemers:

Veelgestelde vragen: