• Wolderwijd logo
 
header jurist

Verzoek tot wijziging alimentatieplicht omdat ex-partner samenwoont

3 minuten mr. Jeroen Kaspers mediation voor ondernemers 11 april 2013 2024

"Ik betaal al jaren partneralimentatie voor mijn ex-man. Nu weet ik dat hij een nieuwe vriendin heeft met wie hij samenwoont. Aangezien er nu meer inkomsten bij hem binnenkomen vraag ik me af of ik nog steeds wel verplicht ben om partneralimentatie te betalen?’"

Bij het einde van een huwelijk bestaat er in bepaalde gevallen een recht op partneralimentatie voor de ex-partner die niet voldoende inkomsten heeft om in zijn levensonderhoud te voorzien. Het is mogelijk om, indien de financiële situatie van een van beide ex-partners verandert, de alimentatieplicht bij de rechter aan de orde te stellen. Die zal bepalen op basis van de gewijzigde omstandigheden of de hoogte van de alimentatie nog wel redelijk is.

De plicht tot partneralimentatie vervalt in elk geval indien de alimentatiegerechtigde partner opnieuw in het huwelijk treedt of een geregistreerd partnerschap aangaat. In dat geval bestaat er geen recht meer op partneralimentatie omdat er een nieuwe onderhoudsbetrekking is ontstaan met de nieuwe partner. Maar hoe zit het dan als de alimentatiegerechtigde partner niet in het huwelijk treedt of een geregistreerd partnerschap aangaat maar ‘slechts’ gaat samenwonen? De wet stelt dat de alimentatieplicht van een gewezen echtgenoot eveneens eindigt als de alimentatiegerechtigde gaat samenwonen ‘’als waren zij gehuwd of geregistreerd’’. Deze maatstaf zorgt nogal eens voor problemen. Wanneer kan er immers objectief vastgesteld worden of een medebewoner tevens de (liefdes)partner is en niet enkel kostganger? In de rechtspraak is bepaald dat er sprake moet zijn van drie vereisten om te kunnen spreken van een partnerschap ‘’als waren zij gehuwd’’:

  1. Een gemeenschappelijke huishouding;
  2. Een affectieve relatie van duurzame aard;
  3. Wederzijdse verzorging.

Op basis van de feitelijke situatie wordt bekeken of aan voorgaande eisen is voldaan. Doen de partners bijvoorbeeld gezamenlijk de boodschappen? Hoe vaak per week slapen de partners bij elkaar? Doet de man klusjes voor de vrouw of brengt de vrouw de kinderen van de man naar school? Het zijn allemaal omstandigheden die door een rechter worden meegenomen om te bepalen of er sprake is van een partnerschap als waren zij gehuwd of geregistreerd. Eenmaal vastgestelde partneralimentatie zal echter niet snel door de rechter beëindigd worden omdat het leidt tot een onherroepelijk einde van de alimentatieplicht. Als de nieuwe relatie stukloopt herleeft het recht op partneralimentatie namelijk niet en is de ex-partner dus weer geheel aangewezen op zijn/haar eigen (minimale) inkomen. Het is overigens wel mogelijk om de toepasselijkheid van de wetsbepaling volledig of voor een bepaalde periode uit te sluiten. Ook is het mogelijk dat de partners bij de scheiding hebben afgesproken dat de alimentatieplicht herleeft als de ex-partner weer alleen is. Zo ziet u maar weer dat er met behulp van goede afspraken een hoop (toekomstige) problemen voorkomen kunnen worden. Laat u dus in geval van (echt)scheiding goed informeren over de mogelijkheden die de wet u biedt.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht. Als mediator begeleidt Jeroen bij conflict of echtscheiding. Volg Jeroen ook op LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over mediation voor ondernemers:

Veelgestelde vragen: