• Wolderwijd logo
 
header jurist

Algemene voorwaarden...

Een noodzakelijk kwaad?

Zijn algemene voorwaarden verplicht?

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat contractenrecht voor ondernemers 20 februari 2023 2024

Als ondernemer bent u niet verplicht om algemene voorwaarden te hanteren voor uw bedrijf. Het is desondanks echter verstandig om dat wél te doen. Waarom? Omdat dit u de mogelijkheid biedt om, binnen de grenzen van de wet, uw uw eigen spelregels te maken. Wie wil dat nu niet?

Ondernemers zien vaak het belang van algemene voorwaarden niet zo. Zeker niet als zij net starten met hun onderneming. Toch kunnen algemene voorwaarden hét verschil maken in een (juridische) procedure winnen of verliezen. Of beter nog; in het voorkomen van een juridische procedure. Als de spelregels tussen partijen vooraf immers duidelijk zijn, blijft er ook veel minder onduidelijkheid over om over te procederen. 

Sommige (aansprakelijkheids)verzekeraars eisen soms overigens wel dat ondernemers algemene voorwaarden hanteren als zij een verzekering bij hen afsluiten. Hieruit blijkt dus ook maar weer eens dat algemene voorwaarden wel degelijk een belangrijke rol vervullen in het bedrijfsleven. Als uw verzekering dit immers als vereiste stelt, geeft dit wel aan welk belang zij hier kennelijk aan hechten. 

Kort en goed komt het er dus op neer dat u als ondernemer niet verplicht bent om algemene voorwaarden te hanteren voor uw bedrijf, maar dat het u wel een hele hoop op kunt leveren als u dit wél doet. Wat precies de belangrijke voordelen zijn van het hanteren van algemene voorwaarden, leest u in deze column

mr. M.S. Ducaat

mr. M.S. (Mariëlle) Ducaat

Jurist en Mediator

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer veelgestelde vragen over contractenrecht voor ondernemers:

Veelgestelde vragen: