• Wolderwijd logo
 
header jurist

Forse huuprijsverhoging door energiecrisis...

Valt daar iets tegen te doen?

Mag mijn verhuurder de huurprijs fors verhogen in verband met energiecrisis?

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat huurrecht voor huurders 23 maart 2023 2024

Stel u bent huurder van een bedrijfspand en u wordt geconfronteerd met een forse huurprijsverhoging vanwege de (aanhoudende) energiecrisis. Bent u zonder meer verplicht om hierin mee te gaan of kunt u hier wellicht iets tegen doen? Hieronder leg ik het uit.  

Voor veel huurders is de huurprijs van hun bedrijfs- of kantoorpand met ingang van 1 januari 2023 ('de dag waarop alles duurder werd') fors hoger dan daarvoor. Stijgingen van maar liefst 35 a 40 procent zijn zeker niet uitzonderlijk. De oorzaak? Het gebruik van de standaard ROZ-modelcontracten waarin (veelal) is opgenomen dat verhuurders gerechtigd zijn om de huurprijs jaarlijs te indexeren 'conform het CPI'. Nu ging dat de afgelopen tien jaar gemiddeld om zo'n 1,66% per jaar. Nooit fijn natuurlijk, zo'n huurprijsverhoging,  maar wel behapbaar. De CPI inflatie van janauri 2023 kwam echter uit op een percentage van maar liefst 14,5% (!). Dat betekent voor de meeste huurders dus een substantiële verhoging van hun maandelijkse (kale) huurprijs. Tel daar de extreme verhogingen in servicekosten (energiekosten en levering van overige/aanverwante diensten) bij op, en voor veel ondernemers is de huur van hun bedrijfs- of kantoorpand nauwelijks meer op te brengen.

Het CBS heeft in 2022 al wel aangegeven dat de rekenmethodiek die wordt gebruikt om het CPI te berekenen eigenlijk niet toegespitst is / onvoldoende rekening houdt met de huidige energiemarkt. Het CBS is dus bezig met een nieuwe rekenmethode en deze zal naar verwachting medio 2023 worden toegepast. De vraag is dan, of het eigenlijk wel eerlijk is dat u als huurder toch 'kind van de rekening' dreigt te worden. Ik denk dat huurders zeker niet altijd met lege handen hoeven te staan. 

Bent of kent u een ondernemer die een bedrijfspand huurt en zich geconfronteerd ziet met de bovenstaande situatie? Neem dan eens contact met mij op om te bekijken wat uw (juridische) mogelijkheden zijn om hier tegen op te treden. 

mr. M.S. Ducaat

mr. M.S. (Mariëlle) Ducaat

Jurist en Mediator

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer veelgestelde vragen over huurrecht voor huurders:

Veelgestelde vragen: