Home / Rechtshulp / Arbeidsrecht / Concurrentiebeding

Concurrentiebeding

De wet biedt de werkgever de mogelijkheid om een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst op te nemen. De werknemer die voldoet aan de wettelijke vereisten om met een dergelijk beding te kunnen instemmen wordt beperkt om op zekere wijze werkzaam te zijn na het einde van zijn dienstverband. 

Intentie concurrentiebeding

Met het concurrentiebeding heeft de wetgever bedoeld om een juiste balans te vinden tussen het grondwettelijk belang van het recht op vrije arbeidskeuze van de werknemer enerzijds en het belang van de werkgever bij bescherming van zijn onderneming anderzijds. Regelmatig zie je dat deze balans echter niet gevonden wordt en dat een concurrentiebeding het welhaast onmogelijk maakt voor de werknemer om nog ergens anders aan een baan te komen. Of juist dat een concurrentiebeding op een dusdanige manier is geformuleerd dat je als werkgever nauwelijks je onderneming beschermd. 

Relatiebeding

Het relatiebeding valt te zien als een beperktere vorm van het concurrentiebeding. een relatiebeding verbiedt werknemers om na het einde van de arbeidsovereenkomst bestaande klanten van de onderneming te benaderen of voor hen werkzaam te zijn. Voor een relatiebeding gelden geen aparte regels of vereisten zoals dit voor een concurrentiebeding wel geldt. Het kan daarom wenselijk zijn om in plaats van een concurrentiebeding een relatiebeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst. Het effect van een relatiebeding is echter niet altijd minder ingrijpend dan bij een regulier concurrentiebeding. 

Advies nodig?

Wordt u als werknemer geconfronteerd met een concurrentiebeding en wilt u weten in hoeverre u gehouden bent om u aan dit beding te conformeren? Of bent u als werkgever in dubio over de keuze tussen een concurrentiebeding en een relatiebeding en de juiste formulering ervan? Leg het Wolderwijd Juristen voor. Wij helpen u graag verder.

Bereik ons via onze online chatmogelijkheid of neem naam telefonisch contact met ons op voor het maken van een afspraak. Tevens zijn wij altijd bereikbaar per e-mail bereikbaar. 

  Voordelig
  Wolderwijd Juristen is voordelig
  Vaste lage tarieven
  Gedreven
  Wolderwijd Juristen is gedreven
  Nuchter en gedreven
  Actueel
  Wolderwijd Juristen is gericht op resultaat
  Altijd up to date
  Bereikbaar
  Wolderwijd Juristen is bereikbaar
  Gemakkelijk bereikbaar
  Volg Wolderwijd

  Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+ Volg ons op LinkedIn Volg ons via RSS