Home / Actueel / Wanneer heb ik recht op een vast contract

Wanneer heb ik recht op een vast contract

leestijd 3 minuten. mr. Jeroen Kaspers in arbeidsrecht op 13 februari 2013.

‘Momenteel loopt mijn tweede contract bijna af. Op mijn werk hier in Zeewolde is er onduidelijkheid over wanneer ik recht heb op een vast contract. Kunt u mij adviseren over wanneer ik een vast contract heb?‘ Mvg, anoniempje.

De wetgever heeft het gebruik van elkaar opvolgende contracten voor bepaalde tijd beperkt. Voor werkgevers is het namelijk erg aantrekkelijk om geen vast contract aan te bieden. De vraag wanneer iemand recht heeft op een vast contract is niet eenduidig te geven omdat er enkele uitzonderingen zijn die wellicht op u van toepassing zijn. Om de vraagsteller, en andere lezers, een algemeen beeld te geven worden hieronder de hoofdregels besproken en enkele uitzonderingen hierop genoemd.

Meerdere arbeidscontracten in 3 jaar
Wanneer de vraagsteller tijdens het tweede (of hierop volgende contract) langer dan 3 jaar voor dezelfde werkgever werkt gaat het laatste contract automatisch over in een vast contract. De contracten dienen elkaar direct of binnen 3 maanden op te volgen. Wanneer er slechts één contract is afgesloten voor 3 jaar (of zelfs langer) geldt deze regel niet. Dan geldt namelijk dat ieder hier opvolgend contract direct een vast contract wordt tenzij het om een zeer kortlopend contract gaat dat maximaal 3 maanden duurt. Voor die korte periode heeft de wetgever een uitzondering willen maken.

Na drie elkaar opvolgende contracten
Wanneer drie tijdelijke arbeidscontracten voor bepaalde tijd elkaar telkens direct (of binnen 3 maanden) hebben opgevolgd is het vierde arbeidscontract automatisch een vast contract. Bij deze regel is de periode van de contracten niet van belang. Het zou dus kunnen dat u na slechts anderhalf jaar (3 contracten van 6 maanden) al recht heeft op een vast contract.

Het maakt niet uit welke situatie zich eerder voor doet. Wanneer één van de bovenstaande situaties op u van toepassing is heeft u een vast arbeidscontract.

Uitzonderingen kunnen zich voordoen indien de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die op u van toepassing is dat bepaalt. Bijvoorbeeld in de Horeca CAO is bepaald dat een tijdelijk contract wordt omgezet in een vast contract indien er een periode (eventueel met tussenpozen van niet langer dan 1 maand) van 5 jaar is overschreden. De tweede situatie is indien er meer dan 6 contracten voor bepaalde tijd elkaar direct (of binnen 1 maand) hebben opgevolgd. U ziet dat de voorwaarden in de Horeca veel minder ruim zijn dan de hoofdregel.

In deze wekelijkse column beantwoorden wij juridische vragen van Zeewoldenaren. Heeft u ook een juridisch vraagstuk voor ons? Stuur uw vraag naar vraag@wolderwijd-juristen.nl en wie weet staat uw vraag in de volgende Zeewolde Aktueel!

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers

Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Jeroen ook op Google+ en LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wjuristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over arbeidsrecht:

Vorige: Ontslaan van een disfunctionerende werknemer met vast contract
Volgende: Schadevergoeding vliegroute Lelystad Airport

  Voordelig
  Wolderwijd Juristen is voordelig
  Vaste lage tarieven
  Gedreven
  Wolderwijd Juristen is gedreven
  Nuchter en gedreven
  Actueel
  Wolderwijd Juristen is gericht op resultaat
  Altijd up to date
  Bereikbaar
  Wolderwijd Juristen is bereikbaar
  Gemakkelijk bereikbaar
  Volg Wolderwijd

  Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+ Volg ons op LinkedIn Volg ons via RSS