Home / Actueel / Wordt de transitievergoeding na langdurige arbeidsongeschiktheid afgeschaft?

Wordt de transitievergoeding na langdurige arbeidsongeschiktheid afgeschaft?

leestijd 3 minuten. mr. Mariëlle Ducaat in arbeidsrecht op 02 mei 2016.

Werkgevers die reeds twee jaar te maken hebben gehad met loondoorbetaling bij ziekte ervaren het als oneerlijk dat bij het ontslag van de langdurig zieke werknemer ook nog eens een transitievergoeding betaald zou moeten worden. Voor veel werkgevers is het daarom een aanlokkelijke gedachte om het dienstverband met de langdurig zieke werknemers niet te beëindigen maar om de werknemers slapend in dienst te houden. Hoewel dit niet zonder risico's is voor de werkgever (een werknemer kan zich immers naar verloop van tijd weer bij de werkgever melden voor werk), blijkt in de praktijk dat veel werkgevers bereid zijn om dit risico op de koop toe te nemen.

Slapend dienstverband ter ontwijking transitievergoeding

Dit neveneffect van de nieuwe wetgeving is in de eerste zaak bij de Kantonrechter reeds aan de orde gekomen. De Kantonrechter heeft in deze zaak toen bepaald dat deze opstelling vanuit werkgever niet als ernstig verwtijbaar kan worden aangemerkt. Tot dusver lijkt het er dus op dat werkgevers hun werknemers straffeloos slapend in dienst kunnen houden om zodoende uitbetaling van de transitievergoeding te ontwijken.

Voorstel Kabinet voor compensatie transitievergoeding

Kennelijk is bij het Kabinet de onwenselijkheid van deze praktijk (voor zieke werknemers) inmiddels toch ter tafel gekomen aangezien het Kabinet van plan is om een regeling te treffen waarbij werkgevers worden gecompenseerd voor de kosten van een bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid verschuldigde transitievergoeding. Die compensatie kan plaatsvinden vanuit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf) waar uiteraard een verhoging van de (uniforme) premie tegenover zal staan. De verwachting is dat dit wetsvoorstel begin 2017 bij de Tweede Kamer zal worden ingediend. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het slapende dienstverband.

mr. M.S. Ducaat

mr. M.S. (Mariëlle) Ducaat

Jurist en Mediator

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op Google+ en LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wjuristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over arbeidsrecht:

Vorige: Mag werkgever sporten verbieden?
Volgende: Einde No-riskpolis, einde arbeidsovereenkomst?

  Voordelig
  Wolderwijd Juristen is voordelig
  Vaste lage tarieven
  Gedreven
  Wolderwijd Juristen is gedreven
  Nuchter en gedreven
  Actueel
  Wolderwijd Juristen is gericht op resultaat
  Altijd up to date
  Bereikbaar
  Wolderwijd Juristen is bereikbaar
  Gemakkelijk bereikbaar
  Volg Wolderwijd

  Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+ Volg ons op LinkedIn Volg ons via RSS