Home / Actueel / Werkgevers let op: tijdelijke contracten opzeggen of niet?

Werkgevers let op: tijdelijke contracten opzeggen of niet?

leestijd 3 minuten. mr. Jeroen Kaspers in arbeidsrecht op 24 juni 2015.

Sinds dit jaar moeten werkgevers goed opletten bij het aflopen van contracten voor bepaalde tijd. Aanzeggen van de tijdelijke contracten wordt namelijk nog veel te vaak vergeten. Ondernemers zijn (te) druk en de gedachte dat bepaalde tijd contracten aflopen zodra de bepaalde tijd verstreken is leeft nog steeds. Dit klopt op zich ook wel, alleen kan dit de werkgever een maandsalaris kosten. Zorg er dus voor dat u dit maandsalaris niet hoeft te betalen en zeg de tijdelijke contracten tijdig op (de wetgever spreekt over de aanzeggingsplicht van werkgevers).

Tijdelijk contract verlengen of niet?

Op grond van artikel 7:668 van het Burgerlijk Wetboek is de werkgever sinds 1 januari 2015 verplicht om bij tijdelijke contracten van zes maanden of langer, minimaal één maand voor het einde van het dienstverband de medewerker schriftelijk te informeren of de arbeidsovereenkomst wordt verlengd of niet. Let op dat u ook de verlenging van het tijdelijke contract moet aanzeggen. Indien de arbeidsovereenkomst wordt verlengd dient ook te worden aangegeven onder welke voorwaarden dit gebeurt. De aanzegplicht geldt voor alle opvolgende tijdelijke contracten, dus niet alleen voor (bijvoorbeeld) de eerste of de laatste in de keten van arbeidsovereenkomsten.

Hoe werkt aanzeggen?

Zorg ervoor dat u een overzicht maakt van alle tijdelijke arbeidsovereenkomsten die zes maanden of langer duren. In dit overzicht zorgt u ervoor dat u één maand van te voren met de bewuste medewerker om de tafel gaat en bespreekt of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt verlengd. Bevestig hetgeen is besproken met de medewerker (het liefst met handtekening van de werknemer). Zo weet u zeker dat u niet onnodig salaris moet betalen aan werknemers omdat u de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet tijdig heeft opgezegd of verlengd.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over het verlengen of opzeggen van tijdelijke arbeidsovereenkomsten of andere wijzigingen in het arbeidsrecht sinds 2015 dan kunt u contact met ons opnemen. Wij staan u met raad en daad bij.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers

Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Jeroen ook op Google+ en LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wjuristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over arbeidsrecht:

Vorige: Hoe lang duurt een ontslagprocedure?
Volgende: De 96 RV-procedure; een uitkomst onder de WWZ?

  Voordelig
  Wolderwijd Juristen is voordelig
  Vaste lage tarieven
  Gedreven
  Wolderwijd Juristen is gedreven
  Nuchter en gedreven
  Actueel
  Wolderwijd Juristen is gericht op resultaat
  Altijd up to date
  Bereikbaar
  Wolderwijd Juristen is bereikbaar
  Gemakkelijk bereikbaar
  Volg Wolderwijd

  Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+ Volg ons op LinkedIn Volg ons via RSS