Home / Actueel / Staat een ontslag op staande voet vermeld in een VOG?

Staat een ontslag op staande voet vermeld in een VOG?

leestijd 3 minuten. mr. Mariëlle Ducaat in arbeidsrecht op 18 maart 2016.

Ik ben bij mijn laatste werkgever op staande voet ontslagen. Gelukkig heb ik alweer uitzicht op een nieuwe baan. De nieuwe werkgever vraagt echter een verklaring omtrent het gedrag van mij. Staat hierin ook vermeld dat ik op staande voet ben ontslagen?

Een verklaring omtrent het gedrag (kortweg: VOG) is een verklaring van de overheid waaruit blijkt dat uw justitiële verleden geen belemmeringen vormt voor een nieuwe baan waar de VOG voor wordt gevraagd. De VOG is vaak een onderdeel van een antecedentenonderzoek. Voor bepaalde beroepen is het zelfs verplicht om een VOG te overleggen. Dit geldt bijvoorbeeld voor onderwijzers en taxichauffeurs. Behalve werkgevers kunnen ook verenigingen en andere organisaties vragen om een VOG. Voor de aanvraag van een werkvergunning of visum is eveneens een VOG vereist.

Tegenwoordig staat op de VOG vermeld aan de hand van welk risicogebied of screeningsprofiel de aanvrager is gescreend. Indien blijkt dat uw VOG beperkingen voor een eventuele nieuwe baan oplevert dan wordt de VOG in zijn geheel niet afgegeven.

Aangezien het gaat om een verklaring vanuit de overheid over het justitiële verleden van de aanvrager staan gebeurtenissen zoals een ontslag op staande voet niet vermeld op de VOG. Ook omtrent justitiële strafbare feiten staat niets vermeld op de VOG. Inhoudelijk zegt de VOG daarom eigenlijk niet zoveel. Het is simpelweg een verklaring waaruit blijkt of de VOG belemmeringen oplevert voor het doel waarvoor het is aangevraagd. Sec de afgifte van een VOG impliceert dus al dat uw justitiële verleden formeel van ’smette vrij is’.

U kunt een VOG behalve bij de gemeente ook online aanvragen. De beoordeling en afhandeling van de VOG zijn in beide gevallen exact hetzelfde alleen zijn de kosten voor de online afhandeling iets lager. Nadat de aanvraag is ontvangen wordt er nagegaan of u strafbare feiten hebt gepleegd. Indien dat niet het geval is ontvangt u binnen vier weken een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als er wel sprake is van strafbaar gedrag, dan wordt beoordeeld of dit gedrag een belemmering vormt voor het doel waarvoor u de VOG hebt aangevraagd.

U kunt binnen zes weken bezwaar maken tegen de weigering om een VOG af te geven. Mocht het bezwaar ongegrond worden verklaard dan staat de weg bij de bestuursrechter open om hiertegen in beroep te gaan.

Voor meer juridische vragen staat de juristen van Wolderwijd klaar voor u.

mr. M.S. Ducaat

mr. M.S. (Mariëlle) Ducaat

Jurist en Mediator

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op Google+ en LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wjuristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over arbeidsrecht:

Vorige: Borstvoeding of kolven tijdens werktijd?
Volgende: Huurwoning ontruimen bij overlast huurder?

  Voordelig
  Wolderwijd Juristen is voordelig
  Vaste lage tarieven
  Gedreven
  Wolderwijd Juristen is gedreven
  Nuchter en gedreven
  Actueel
  Wolderwijd Juristen is gericht op resultaat
  Altijd up to date
  Bereikbaar
  Wolderwijd Juristen is bereikbaar
  Gemakkelijk bereikbaar
  Volg Wolderwijd

  Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+ Volg ons op LinkedIn Volg ons via RSS