• Wolderwijd logo
 
header jurist

Op een goede manier scheiden in Zeewolde

Scheiden in Zeewolde hoeft écht niet ingewikkeld te zijn. Ook hoeft het geen fortuin te kosten...

Scheiden in Zeewolde hoeft niet ingewikkeld (noch duur) te zijn

3 minuten mr. Jeroen Kaspers mediation voor particulieren 17 januari 2023 2024

Scheiden is een heel ingrijpende gebeurtenis in het leven van jou, je partner en eventuele kinderen. Scheiden is een hele nare moeilijke gebeurtenis, verandert je gehele leven en kost heel veel energie. Dit alles maakt het des te belangrijker om te kiezen voor een goede scheiding. Een scheiding die bij jullie past en recht doet aan hoe jullie altijd hebben geleefd. Maar wat is dan deze goede manier? En waarom hoeft het niet heel ingewikkeld te zijn? Dit leg ik graag uit in de deze column. 

Om context te geven, is het van belang dat er twee manieren zijn om te scheiden:

  1. Vechtscheiding
    De eerste mogelijkheid om te scheiden eindigt vaak in een vechtscheiding. Beide partijen gaan op zoek naar een scheidingsadvocaat en worden al gauw geconfronteerd met het juridische systeem én opgebouwde rechten. In dit proces gaat het niet zozeer om waar jullie belangen liggen maar meer over waar jij "recht" op hebt. Jouw "rechten" staan haaks op de rechten van de andere partij dus komt het al gauw aan op eisen stellen, vorderingen indienen én de andere partij zwartmaken. Dit alles om jouw gelijk te behalen...

  2. Mediation – Bemiddeling bij scheiding
    De tweede mogelijkheid om te scheiden is om te kiezen voor mediation. Beide partijen kiezen er dan voor om één mediator (in plaats van twee advocaten) in te schakelen om hen beide te begeleiden bij de scheiding. Deze manier van scheiden heeft niets te maken met eisen, vorderingen of zwartmaken. Het gaat er bij mediation simpelweg om dat er goede afspraken gemaakt worden. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn, is het zwart maken van de ander nooit een goed idee. Daarnaast weerspiegeld het zwart maken van elkaar, niet hoe jullie altijd met elkaar geleefd hebben.

Wist u dat door partijen zelf gemaakte afspraken veel beter worden nagekomen dan door de rechter opgelegde afspraken?

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers

De eerste keuze die gemaakt dient te worden, is dus op welke manier u wenst te scheiden. Wolderwijd gelooft alleen in Mediation/scheidingsbemiddeling. Wij zullen dus nooit meewerken aan een vechtscheiding. Indien u dus kiest voor Wolderwijd, kiest u dus voor mediation.

Intakegesprek (gratis)

U kunt gemakkelijk contact met ons opnemen voor een gratis intakegesprek (15-30 min). Wolderwijd is bereikbaar per telefoon, e-mail maar u kunt ook gemakkelijk online een intakegesprek inplannen. U maakt beiden kennis met de mediator in Zeewolde. In tegenstelling tot veel online labels, houdt Wolderwijd écht kantoor in Zeewolde (Gildenveld 5). De mediator legt uit wat mediation is (maar vooral ook wat het niet is) en er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen. Op basis van dit intakegesprek, maakt u een keuze en kan mediation gestart worden. Soms (afhankelijk van uw wensen én de agenda van de mediator) kan direct gestart worden met gesprek 1.

 

 

1. Maak afspraken
De eerste stap nadat jullie besloten hebben te gaan scheiden, is het maken van afspraken. Denk hierbij aan afspraken over de kinderen, alimentatie, het huis, pensioenen en de verdeling van spullen en eventuele schulden.

Het is verstandig om de gemaakte afspraken op papier te zetten in een echtscheidingsplan en ouderschapsplan, in het geval jullie kinderen hebben.

Als de afspraken op papier staan, heb je een advocaat nodig om de echtscheiding aan te vragen. Bij stap 5 wordt uitgelegd hoe je het verzoek om echtscheiding indient.
2. Kom er samen uit
Als je er samen toch niet (helemaal) uitkomt, kun je de hulp van een scheidingsbemiddelaar inroepen. Zo’n bemiddelaar neemt geen beslissingen, maar begeleidt jullie in het vinden van een oplossing die voor jullie allebei goed uitpakt. De bemiddelaar legt ook de afspraken vast en schakelt meestal een advocaat in die de scheiding officieel maakt..
3. Schakel een advocaat in
Als het niet lukt om er samen of met een mediator uit te komen, dan kun je een advocaat inschakelen. Het onderhandelen laat je dan aan hem of haar over. Hij of zij onderhandelt met de advocaat van je partner. De advocaat is ook degene die jou vertegenwoordigt bij de rechter.
4. Vraag een voorlopige voorziening aan
Een voorlopige voorziening kan alleen door een advocaat aangevraagd worden. In feite zijn dit tijdelijke maatregelen die door de rechter snel genomen kunnen worden en die geldig zijn voor de rest van de scheidingsprocedure. In de voorlopige voorziening kan bijvoorbeeld opgenomen worden dat de kinderen voorlopig aan een van beide partners worden toevertrouwd.
5. Vraag de scheiding aan
Het aanvragen van een scheiding wordt door een advocaat bij de rechtbank gedaan. Dit noemen we verzoek om echtscheiding. Hierbij hoort een echtscheidingsconvenant, waarin alle afspraken staan.

Als je er met je partner samen of na mediation uitgekomen bent, kun je samen een advocaat inschakelen. Dat noemen we een scheiding op gemeenschappelijk verzoek.

Wanneer jullie het niet eens zijn, kan je advocaat op initiatief van een partner een scheiding aanvragen. Dit wordt een eenzijdig verzoekschrift genoemd. In dit geval zal het verzoekschrift aan je partner worden afgegeven door een deurwaarder. Je partner heeft zes weken de tijd om uitstel te vragen of om een verweerschrift in te dienen.
6. Rond de echtscheiding af
Bij een gemeenschappelijk verzoek om echtscheiding neemt de rechter het echtscheidingsconvenant over in de echtscheidingsbeschikking. Bij een eenzijdig verzoek tot echtscheiding neemt de rechter een beslissing.

Als een van beide partijen het niet eens is met de beschikking, heb je drie maanden om in hoger beroep te gaan. Hierbij heb je een advocaat nodig.

 
7. Laat de echtscheidingsbeschikking inschrijven
Als de scheiding is uitgesproken, kun je de beschikking laten inschrijven in de registers van de burgerlijke stand. In de meeste gevallen regelt de advocaat die de scheiding heeft aangevraagd dit.

Nog meer tips? Bekijk ons uitgebreide stappenplan op deze pagina.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht. Als mediator begeleidt Jeroen bij conflict of echtscheiding. Volg Jeroen ook op LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over mediation voor particulieren:

Veelgestelde vragen: