Home / Actueel / Ontslag per SMS toegestaan?

Ontslag per SMS toegestaan?

leestijd 3 minuten. mr. Jeroen Kaspers in arbeidsrecht op 04 november 2015.

De volgende arbeidsrecht vraag werd onlangs gesteld:

Per sms heeft mijn baas mij laten weten dat ik maandag niet meer hoef terug te komen. Ik ben ontslagen omdat ik (te) vaak te laat kom volgens hem. Mag mijn werkgever mij per sms ontslaan?

In een wereld waarin veel contact plaatsvindt via digitale communicatiekanalen komt dit soort situaties steeds vaker voor. De vraag in hoeverre dit strookt met onze wettelijke bepalingen is daarbij altijd erg interessant. Een aantal aandachtspunten bij een opzegging van het dienstverband is dat er in beginsel toestemming nodig is van het UWV om een werknemer te ontslaan. Dit is alleen anders bij een ontslag op staande voet of een ontslag tijdens de proeftijd waarbij toestemming van het UWV niet vereist is. Naast de ontslagroute via het UWV is het mogelijk om een ontbindingsverzoek bij de kantonrechter in te dienen. Behalve gedurende de proeftijd is het altijd van belang dat een werkgever het gegeven ontslag goed kan onderbouwen.

Over de verschillen manieren waarop een arbeidsovereenkomst beëindigd kan worden, is de wet dus erg duidelijk. Over de manier waarop het einde dienstverband bij de werknemer aangekondigd dient te worden, zwijgt de wet echter nagenoeg. Uit de wet blijkt slechts dat een opzegging rechtsgeldig is wanneer de werknemer de verklaring van de werkgever heeft ontvangen. De mededeling is dus "vormvrij" zolang het maar een geschikte manier is om het bericht aan de werknemer kenbaar te maken. Dit kan per (aangetekend) schrijven, per e-mail, fax en dus ook per sms of Whatsapp. Het probleem dat zich veelal voordoet bij opzegging per sms is de bewijsvoering. Het is namelijk aan de werkgever om te bewijzen dat het bericht van opzegging de werknemer heeft bereikt. Als de werknemer stelt niets te hebben ontvangen –ook al is dit wel het geval- wordt aangenomen dat er geen rechtsgeldige opzegging heeft plaatsgevonden. Bij het veelgebruikte Whatsapp is dit niet anders. Het feit dat je kunt zien wanneer iemand voor het laatst online is geweest wil namelijk nog niet zeggen dat diegene het bericht ook daadwerkelijk gelezen heeft!

Vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap is een opzegging per sms eveneens discutabel. Van een werkgever wordt namelijk verlangd dat hij een werknemer zorgvuldig en volledig informeert. Sms is hiervoor niet bij uitstek het geschikte middel. Het is voor werkgevers dus vanuit bewijsrechtelijk perspectief en vanuit goed werkgeverschap niet aan te raden om per sms het ontslag aan te zeggen. Raadpleeg voor een ontslag altijd een arbeidsrecht jurist.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers

Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Jeroen ook op Google+ en LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wjuristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over arbeidsrecht:

Vorige: Staat aansprakelijk voor schade vanwege niet opgebouwde vakantiedagen zieke werknemers
Volgende: Genomineerd voor de Ambitie Award vrouwelijke ondernemer van het jaar

  Voordelig
  Wolderwijd Juristen is voordelig
  Vaste lage tarieven
  Gedreven
  Wolderwijd Juristen is gedreven
  Nuchter en gedreven
  Actueel
  Wolderwijd Juristen is gericht op resultaat
  Altijd up to date
  Bereikbaar
  Wolderwijd Juristen is bereikbaar
  Gemakkelijk bereikbaar
  Volg Wolderwijd

  Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+ Volg ons op LinkedIn Volg ons via RSS