• Wolderwijd logo
 
header jurist

Onterecht toeristenbelasting geheven?

Bent u ten onrechte aangeslagen voor toeristenbelasting? Bekijk de mogelijkheden en ga in bezwaar.

Onterecht toeristenbelasting geheven?

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat bestuursrecht voor ondernemers 14 september 2015 2024

Beste Wolderwijd Jurist, wij zijn officieel woonachtig in Ermelo maar hebben een recreatiewoning op een bungalowpark op de Veluwe. Nu hebben wij van de gemeente een aanslag ontvangen voor toeristenbelasting over 2014. Wij vragen ons af of de gemeente ons zomaar een aanslag kan sturen voor een geheel jaar? We zijn in 2014 namelijk nauwelijks bij het recreatiehuisje geweest en vinden de aanslag dan ook zeer opmerkelijk. Is het mogelijk om van de gemeente te verlangen dat zij maar moeten aantonen dat we geheel 2014 gebruik hebben gemaakt van de recreatiewoning?

Toeristenbelasting is een belasting die een gemeente kan heffen van toeristen die gebruik maken van voorzieningen van die gemeente. Toeristenbelasting is verschuldigd indien u overnacht in een gemeente waar u niet staat ingeschreven. Denk bijvoorbeeld aan de € 1,25 p.p. toeslag die u betaalt bij een weekendje weg.

Aangezien het al dan niet heffen van toeristenbelasting valt onder de gemeentelijke autonomie is de hoogte ervan per gemeente verschillend. Dit kunt u nagaan in de gemeentelijke verordening. Als belastingplichtige bent u gehouden om voorafgaand aan (het bieden van gelegenheid tot) overnachting schriftelijk mededeling toe doen aan de gemeente. Op basis hiervan wordt u aangeslagen. Veel gemeenten hanteren echter een forfaitaire drempel. Dit betekent dat een gemeente er vanuit gaat dat u tenminste een minimum aantal nachten per jaar in het onderkomen verblijft –en hier dus ook voor betaalt- ongeacht uw daadwerkelijke verblijf. Bepaalde gemeenten hebben in hun verordening bepaald dat van de forfaitaire drempel kan worden afgeweken indien de belastingplichtige bij zijn aangifte opteert voor een andere maatstaf dan de (standaard) forfaitaire drempel. U dient dan aan te geven (en aan te tonen!) dat u minder nachten in het onderkomen verblijft dan waarvoor u standaard wordt aangeslagen. U kunt de gemeente vervolgens verzoeken om u slechts aan te slaan voor het aantal nachten dat u daadwerkelijk in het onderkomen verblijft. Niet iedere gemeente voorziet echter in deze mogelijkheid en voorts ligt de bal bij u als belastingplichtige om aan te tonen dat u minder nachten in de gemeente verblijft dan waarvoor de gemeente u (standaard) aanslaat. Uiteraard is het mogelijk om in bezwaar te gaan bij de gemeente tegen de aanslag. Onze juristen helpen u daar graag bij.

Toeristenbelasting niet altijd verschuldigd

Ga bij een weekendje weg altijd na of de gemeente waar u overnacht wel heeft bepaald dat er toeristenbelasting wordt geheven of niet? Er zijn namelijk gemeenten in Nederland waar geen toeristenbelasting verschuldigd is maar waar ondernemers toch (extra) kosten in rekening brengen onder de noemer ‘'toeristenbelasting’’. Laat u dus niet foppen met toeristenbelasting.

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over bestuursrecht voor ondernemers:

Veelgestelde vragen: