• Wolderwijd logo
 
header jurist

Mag werkgever sporten verbieden?

Mag een werkgever een blessuregevoelige sport verbieden? Salaris doorbetalen bij blessure werknemer?

Mag werkgever sporten verbieden?

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat kantoor 29 april 2016 2024

Naast mijn werkzaamheden ben ik een fanatiek rugbyspeler. Door het beoefenen van deze sport heb ik wel eens (terugkerende) blessures waardoor mijn ziekteverzuim hoger ligt dan gemiddeld. Mijn werkgever vindt dat ik moet stoppen met deze sport en een minder blessuregevoelige sport moet gaan beoefenen omdat mijn ziektverzuim te veel geld zou kosten. Kan mijn werkgever mij verbieden om een bepaalde sport te beoefenen? Of mijn loon inhouden bij een blessure?

Wanneer een werknemer een ongeluk krijgt door bijvoorbeeld het uitoefenen van een hobby of een sport is de werkgever in principe verplicht om het loon door te betalen. Deze plicht vloeit voort uit de wet en ook bij een heftige sport kunnen partijen hiervan geen afstand doen. Dit kan, zeker wanneer de werknemer een blessuregevoelige sport beoefend, een behoorlijke kostenpost zijn. De werkgever kan dan inderdaad de werknemer verzoeken om te stoppen met deze sport. Dit blijft een verzoek en werknemer kan hier (vrijwillig) aan voldoen. Let wel dat de gezagsverhouding van de werkgever niet zo ver strekt dat deze het beoefenen van een bepaalde sport of hobby kan verbieden. De werkgever is dan ook verplicht om het wettelijke (minimale) ziekengeld (70% van het loon, voorzover dat het maximumdagloon niet overstijgt) twee jaar lang te betalen. Dit is slechts anders indien de werknemer opzettelijk de arbeidsongeschiktheid veroorzaakt. Hiervan zal echter zelden aantoonbaar sprake zijn.

Naast de wettelijke loondoorbetalingsplicht (70% van het loon) bestaat in veel gevallen een bovenwettelijke aanvulling op het loon. Hiervan is sprake indien in de (collectieve) arbeidsovereenkomst een aanvulling is overeengekomen waardoor de werknemer het eerste jaar recht heeft op doorbetaling van 100% van zijn loon. In bepaalde situaties kan het zo zijn dat de werkgever gerechtigd is om deze bovenwettelijke aanvulling van 30% gedurende het eerste jaar niet te betalen. Hiervan is slechts sprake indien de (collectieve) arbeidsovereenkomst dit toelaat, de werknemer wegens deze sport of hobby bovengemiddeld vaak arbeidsongeschikt is en de werknemer meerdere malen (schriftelijk) is gewaarschuwd dat continuering van deze sport of hobby zal leiden tot financiële gevolgen.

Conclusie mag werkgever sporten verbieden?

Nee, werkgever mag sporten niet verbieden. Ook mag werkgever het wettelijke ziekengeld van 70% van het salaris niet inhouden. De (beperkte) mogelijkheid van werkgever om de bovenwettelijke uitkering in te houden is afhankelijk van veel omstandigheden. Mocht dit gebeuren, raadpleeg dan direct een arbeidsrechtjurist. Voor vragen en/of opmerkingen zijn onze juristen altijd bereikbaar. Neem vrijblijvend contact met ons op indien u aanvullende vragen heeft over het verbieden van sport door de werkgever.

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over kantoor:

Veelgestelde vragen: