• Wolderwijd logo
 
header jurist

Mag werkgever een werknemer Googelen?

Werkgever gebruikt Google om informatie van potentiële werknemers te achterhalen. Mag een bedrijf waar ik ga sollicitere

Mag werkgever een werknemer Googelen?

3 minuten mr. Jeroen Kaspers arbeidsrecht voor werkgevers 03 maart 2015 2024

Vraag: Laatst kwam ik er tijdens een sollicitatiegesprek achter dat de potentiële werkgever mijn profiel op Facebook had bekeken. Mag de potentiële werkgever mij Googelen?

Antwoord: Indien een werkgever gegevens over u opzoekt op het internet is dit in feite een geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens. Uw persoonlijke informatie wordt namelijk opgezocht in een database. Daarvoor is uw toestemming vereist. Het zou echter ondoenlijk zijn om iedere sollicitant van te voren te vragen om toestemming om hem of haar te Googelen. Bovendien valt nauwelijks te controleren of dit al dan niet is gebeurd. Wat tegenwoordig vaak gebeurd is dat bedrijven in hun vacatures zetten dat een sollicitant Gegoogeld wordt. Zodra u solliciteert wordt dit dan gezien als een impliciete toestemming om gegevens over u op te mogen zoeken op internet.

Wettelijk gezien is er niets vastgelegd omtrent het recht van een werkgever om u te Googelen. Er bestaat wel een richtlijn (NVP sollicitatiecode) waarin is bepaald dat een (potentiële) werkgever niet alleen toestemming nodig heeft alvorens hij de sollicitant Googled, maar bovendien aan de sollicitant dient te vermelden welke informatie hij heeft gevonden.

Facebook, Twitter en alle andere sociale media zijn in feite een privé aangelegenheid waar een werkgever weinig heeft te zoeken. Toch gebeurt dit in de praktijk vrij regelmatig. Omdat er wettelijk hieromtrent niets is vastgelegd is daar juridisch gezien niet veel tegen te doen. Er moet sprake zijn van discriminatie door een potentiële werkgever wilt u hier als sollicitant iets tegen kunnen doen. Stelt u zich voor dat u net een aantal weken zwanger bent en dat u dit heugelijke feit heeft gedeeld op Facebook. Als later in de sollicitatieprocedure blijkt dat de potentiële werkgever uw Facebookpagina heeft bekeken, en u wordt vervolgens afgewezen omdat u ‘’niet in het team’’ zou passen, is de kans erg groot dat dit iets van doen heeft met uw zwangerschap. Hiertegen zou u dan bezwaar kunnen maken. Doch, dit soort kwesties is altijd lastig te bewijzen.

Tip: Wellicht een open deur maar als sollicitant doet u er verstandig aan om uw social media profielen zoveel mogelijk af te schermen voor onbekenden of zodanig in te vullen dat de informatie hierop niet tegen u gebruikt kan worden. Het zou immers zonde zijn als de baan van uw dromen aan u voorbij vliegt vanwege een bericht op Facebook dat u daar in een opwelling heeft op geplaatst.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht. Als mediator begeleidt Jeroen bij conflict of echtscheiding. Volg Jeroen ook op LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over arbeidsrecht voor werkgevers:

Veelgestelde vragen: