Home / Actueel / Mag ik de aanzegging tot verlenging van het dienstverband richting mijn medewerker nog afzeggen?

Mag ik de aanzegging tot verlenging van het dienstverband richting mijn medewerker nog afzeggen?

leestijd 3 minuten. mr. Jeroen Kaspers in arbeidsrecht op 18 augustus 2015.

In één van uw eerdere columns had ik gelezen dat ik als werkgever verplicht ben om mijn werknemers uiterlijk één maand van te voren schriftelijk te informeren over hun contractverlenging. Ik heb dit netjes gedaan en bij één van mijn werknemer per aanzegbrief medegedeeld dat zijn contract voor eenzelfde periode verlengd zal worden. Wegens onvoldoende functioneren ben ik echter toch niet zo blij met deze beslissing en wil ik het contract eigenlijk toch laten eindigen. Kan ik de aanzegging tot verlenging nog afzeggen?

Aanzeggen, hoe zat het ook alweer?

Sinds dit jaar geldt er een wettelijke aanzegverplichting voor werkgevers om werknemers wat meer zekerheid te geven over hun positie binnen de organisatie. Laat de werkgever na om (tijdig) aan te zeggen, dan kan de werknemer gedurende maximaal twee maanden aanspraak maken op een vergoeding van maximaal één maandsalaris. Als de werkgever vergeet om aan te zeggen betekent dit overigens niet dat hij recht heeft op een nieuwe arbeidsovereenkomst. Een automatische verlenging vindt alleen plaats als de werknemer na einde contract blijft doorwerken. Dat was echter onder het oude recht ook al zo, daarin is dus niets veranderd.

Terugkomen op de aanzegbrief

Het kan voorkomen dat een werkgever spijt krijgt van de aanzegging tot verlenging en op de beslissing terug wil komen. Of dit mogelijk is lijkt afhankelijk van de manier waarop de aanzegging is geformuleerd. Rechtspraak hierover ontbreekt nog. Het niet nakomen van de aanzegplicht leidt op zichzelf niet tot andere gevolgen dan het betalen van een vergoeding. Als in de aanzegbrief echter een garantie wordt gegeven dat de arbeidsovereenkomst zal worden verlengd, dan zal de werkgever een goed verhaal moeten hebben om nog op deze toezegging terug te kunnen komen. Wij raden werkgevers in ieder geval aan om de aanzegging over een verlenging zorgvuldig te formuleren zodat er nog een slag om de arm gehouden kan worden. Indien u van plan bent om de aanzegging af te zeggen, doe dit dan in ieder geval vóór het einde van het contract. Als de werknemer zonder tegenspraak doorwerkt, vindt anders alsnog verlenging plaats.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers

Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Jeroen ook op Google+ en LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wjuristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over arbeidsrecht:

Vorige: Wet aanpak schijnconstructies
Volgende: Vergoeding aan huurder voor verbeteringen aan de woning

  Voordelig
  Wolderwijd Juristen is voordelig
  Vaste lage tarieven
  Gedreven
  Wolderwijd Juristen is gedreven
  Nuchter en gedreven
  Actueel
  Wolderwijd Juristen is gericht op resultaat
  Altijd up to date
  Bereikbaar
  Wolderwijd Juristen is bereikbaar
  Gemakkelijk bereikbaar
  Volg Wolderwijd

  Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+ Volg ons op LinkedIn Volg ons via RSS