Home / Actueel / Heb ik garantie op mijn tweedehands auto?

Heb ik garantie op mijn tweedehands auto?

leestijd 3 minuten. mr. Mariëlle Ducaat in contractenrecht op 15 november 2016.

Ik heb nog geen drie maanden geleden een tweedehands auto gekocht bij een autodealer. Vorige week stond ik ineens stil langs de snelweg. Na onderzoek bleek dat de distributieriem kapot was. Ik heb contact opgenomen met de autodealer voor een oplossing maar hij stelt dat ik heb getekend voor het feit dat er geen garantie op de auto zit. De dealer weigert dan ook om het gebrek te verhelpen. Wat kan ik hiertegen doen?

Autodealers geven vaak niet thuis als consumenten hen confronteren met gebrekkige auto's die ze bij de dealer hebben gekocht. Het veel gehoorde argument is dat er geen garantie van toepassing zou zijn bij de verkoop van tweedehands auto‘s. Bij consumentenkoop is deze aanname echter te kort door de bocht. Ook al gaat het om een tweedehands auto, toch mag een consument hieraan redelijke verwachtingen stellen. Of de auto voldoet aan de verwachtingen die men daar redelijkerwijs aan mag stellen is afhankelijk van verschillende factoren zoals hoe oud de auto is en hoe hoog de kilometerstand is. Een auto voldoet in ieder geval niet aan redelijke verwachtingen indien, als gevolg van een gebrek, het gebruik van de auto een gevaar voor de verkeersveiligheid oplevert.

Als is vastgesteld dat de tweedehands auto niet voldoet aan de verwachtingen die men daar redelijkerwijs aan mocht stellen is de volgende vraag wanneer het gebrek is ontstaan: voor of na de aankoop van de auto? Dit levert vaak lastige bewijskwesties op omdat het erg lastig is om aan te tonen wanneer een gebrek precies is ontstaan.Consumenten die hun tweedehands auto kopen bij een professionele autodealer krijgen echter het voordeel van de twijfel in bewijskwesties. Indien het gebrek zich namelijk binnen zes maanden na aankoop voordoet dan wordt veronderstelt dat het gebrek ten tijde van de aankoop van de auto reeds aanwezig was. In dat geval kun je de koopovereenkomst ontbinden.

Mocht de autodealer hier toch niet aan meewerken dan kunt u een jurist inschakelen en de ontbinding van de koopovereenkomst afdwingen bij de rechter. Hierbij is van belang dat het gebrek zich binnen zes maanden na aankoop heeft geuit. Om de ontbinding te voorkomen zal de verkoper dan moeten aantonen dat de auto wel voldeed aan de verwachtingen die er redelijkerwijs aan de auto gesteld mochten worden. Dit is een lastige positie voor de verkoper.

Zoekt u een goede contractenrecht jurist? Dan bent u bij Wolderwijd aan het juiste adres. Al onze juristen zijn gespecialiseerd in het contractenrecht en kunnen u bijstaan om de koopovereenkomst te ontbinden. Vanzelfsprekend wordt de verkoper eerst aangeschreven om zonder al teveel kosten de koop ongedaan te maken. Mocht dit niet lukken dan gaat de jurist verder en spant namens u een rechtszaak aan om de koopovereenkomst te ontbinden wegens non-conformiteit. Neem contact op met een jurist voor advies.

mr. M.S. Ducaat

mr. M.S. (Mariëlle) Ducaat

Jurist en Mediator

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op Google+ en LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wjuristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over contractenrecht:

Vorige: Vrouwelijke zelfstandigen opgelet
Volgende: Modelovereenkomst: het nieuwe ZZP contract

  Voordelig
  Wolderwijd Juristen is voordelig
  Vaste lage tarieven
  Gedreven
  Wolderwijd Juristen is gedreven
  Nuchter en gedreven
  Actueel
  Wolderwijd Juristen is gericht op resultaat
  Altijd up to date
  Bereikbaar
  Wolderwijd Juristen is bereikbaar
  Gemakkelijk bereikbaar
  Volg Wolderwijd

  Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+ Volg ons op LinkedIn Volg ons via RSS