• Wolderwijd logo
 
header jurist

Echtscheiding of vechtscheiding? Voorkom een vechtscheiding

Eén op de vijf scheidingen eindigt in een vechtscheiding. Dit zorgt voor veel ellende. Hoe voorkom je een vechtscheidin

Echtscheiding of vechtscheiding? Voorkom een vechtscheiding

5 minuten mr. Jeroen Kaspers mediation voor ondernemers 08 november 2018 2024

Vechtscheiding? Ga snel naar:

  1. Wat is een vechtscheiding?
  2. Hoe ontstaat een vechtscheiding?
  3. Wat te doen bij een vechtscheiding?
  4. Hoe een vechtscheiding voorkomen?

Uit de statistieken blijkt dat één op de vijf scheidingen (dus 20%) eindigt in een vechtscheiding. Terwijl ons juristenkantoor geen hulp verleent bij vechtscheidingen krijgen wij toch best vaak vragen over hoe een vechtscheiding kant worden voorkomen. In de maatschappij leeft dan ook de gedachten dat een vechtscheiding te allen tijde voorkomen dient te worden. Een gedachte die ik alleen maar kan onderschrijven. Allereerst de vraag wat een vechtscheiding is? Vervolgens is dan de vraag hoe een vechtscheiding ontstaat, wat te doen bij een vechtscheiding en hoe kan een vechtscheiding worden voorkomen?

Wat is een vechtscheiding?

Een echtscheiding verloopt nooit vlekkeloos. Emoties kunnen hoog oplopen en eenmaal iets gezegd kan dit nooit meer teruggenomen worden.Het loskomen van elkaar na een scheiding gaat meestal niet zo gemakkelijk. Partijen hebben een tijdje nodig om de scheiding te verwerken. Het kan zo’n groot verdriet zijn dat het niet langer lukt om op een normale manier met elkaar kunt omgaan. Bij elk contact leidt dit tot ruzie of erger. We noemen dit ook wel een vechtscheiding.

Toch lukt het in de meeste gevallen (80%) om, vaak met behulp van een scheidingsmediator, de echtscheiding te regelen. Gezamenlijk worden dan afspraken gemaakt en worden deze afspraken door de mediator op papier gezet. Dit zodat beide partijen weten waar men aan toe is. Bij een vechtscheiding verloopt dit anders. Ex partners komen dan lijnrecht tegenover elkaar te staan en nemen beide een eigen advocaat in de arm (juridisch: scheiden op tegenspraak). Hoewel het de advocaten vaak wel lukt om goede afspraken te maken krijgen de partijen zelf minder en minder begrip voor elkaar. Dit wordt veelal versterkt door nieuwe partners die vinden dat .

Door het gebrek aan begrip voor elkaar verharden partijen naar elkaar. Dit kan zelf zo ver lopen dat ex partners elkaar het leven zuur gaan maken. Het s dan helaas zo dat partijen gaan schreeuwen, elkaar zwart maken bij de kinderen of de ander proberen weg te houden bij de kinderen. Een vechtscheiding vormt veel ellende voor beide partijen en de kinderen (die vaak de dupe zijn).

Naast de slechte communicatie en het gebrek aan begrip voor de ander heeft een vechtscheiding meer nadelen:

  1. Vechtscheiding duurt véél langer;
  2. Vechtscheiding is véel duurder;
  3. Vechtscheiding kan psychische (soms lichamelijke) klachten veroorzaken.

In de gemiddelde vechtscheiding denken partijen niet meer aan alle (negatieve) gevolgen en voert het "zwart maken van de ander" de boventoom. Dit terwijl men, na de jarenlang durende rechtszaken, toch weer ergens zal moeten communiceren over het ophalen/brengen van de kinderen, vakanties en andere praktische zaken. 

Vechtscheiding en de kinderen?

Bij een vechtscheiding zien ouders vaak niet meer dat kinderen ernstig lijden onder hun strijd met de ander. Kinderen zijn altijd de dupe bij een vechtscheiding. Dit kan een negatief effect hebben op bijvoorbeeld schoolprestaties, welzijn en emotionele ontwikkeling.

Hoe ontstaat een vechtscheiding?

De oorzaken van een vechtscheiding kunnen sterk uiteenlopen, maar één ding staat vast: de kinderen zijn eigenlijk altijd de dupe. Vechtscheidingen verlopen zeer moeizaam door slepende meningsverschillen tussen de partijen. Er is onderling wantrouwen en de ouders zijn niet meer in staat gezamenlijk tot goede oplossingen te komen, iets wat voorheen nog wel lukte. De vijf meest voorkomende oorzaken van een vechtscheiding zijn:

Wanneer de emoties zéér hoog oplopen ligt de vechtscheiding op de loer. Partijen doen er goed aan om dit te onderkennen en gezamenlijk op zoek te gaan naar één mediator die partijen begeleid in het maken van goede afspraken. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn doen partijen er goed aan te scheiden zonder advocaat.

Wat te doen bij een vechtscheiding?

Wanneer een echtscheiding een vechtscheiding wordt is het zaak dat partijen hier bewust bij stil staan. Zorg voor rust voor de kinderen en zorg ervoor dat je nooit ruzie maakt waar de kinderen bij zijn. Spreek met elkaar af dat de kinderen geen onderdeel van de scheiding uitmaken en betrek de kinderen hier dan ook niet in. Het kind ervaart al genoeg verandering en mag nooit en te nimmer als spreekbuis van de ene ouder naar de andere ouder ingezet worden. 

Stap 2 is het inschakelen van een professionele familimediator die kan begeleiden bij de echtscheiding. Eén mediator bevordert dat de situatie niet onnodig juridiseert. Een goede familiemediator is er op uit om partijen weer in hun eigen kracht te zetten en onderlinge communicatie weer te herstellen. Wanneer de mediator dit goed doet zullen partijen goede afspraken kunnen maken. De inzet is dan om (nu én in de toekomst) er met elkaar elkaar uit te komen. Met behulp van een mediator kan de vechtscheiding worden voorkomen, dit in het belang van de kinderen, jezelf en de (ex) partner.

Lees de tips hieronder hoe een vechtscheiding kan worden voorkomen en ga scheiden met een mediator.

Vechtscheiding voorkomen?

Het is van belang dat partijen die een vechtscheiding meemaken (of vrienden die het zien gebeuren) proberen om dit te voorkomen. Als mediator probeer ik enkele tips te geven om te helpen een vechtscheiding te voorkomen:

  • Afkoelperiode
    In het heetst van de strijd worden de meeste verwijten gemaakt. Probeer in de eerste verdrietige, boze of teleurstellende fase een afkoelperiode in te lassen. Dit zodat je later (wel) de juiste beslissingen kunt nemen.
  • Gezamenlijk scheiden
    Besef dat een (v)echtscheiding een gezamenlijk probleem is die jullie alleen samen kunnen oplossen.
  • Goede ouder
    Realiseer je dat jullie beide net zoveel van de kinderen houden en beide een goede ouder zijn.
  • Laat kinderen kind zijn
    Betrek nooit of te nimmer de kinderen in de strijd met elkaar. Probeer er voor te zorgen dat jullie tegenover de kinderen positief zijn over elkaar (ruzie nooit met elkaar waar de kinderen bij zijn).
  • Water bij de wijn
    Realiseer je (hoe moeilijk dit ook is) dat alles anders zal worden en niet alles zal gaan zoals jij wilt. Beide partijen moeten bereidwillig zijn om water bij de wijn te doen.
  • Voorkom uitvergroting
    Maak de partner (in je hoofd of in communicatie met anderen) niet slechter om de echtscheiding te verantwoorden.
  • Slaap er een nachtje over
    Bedenk dat communicatie (Whatssapp, sms, e-mail) niet teruggekomen kan worden. Wees dus bedachtzaam om de communicatie. Schrijf berichten eerst op en laat het een dag of twee liggen. Bekijk dan nogmaals of de boodschap op de juiste manier overkomt.
  • Eén bemiddelaar
    Kies één mediator die bemiddeld in de echtscheiding. Dit voorkomt dat de situatie onnodig escalleert en juridiseert. Ga dus scheiden zonder advocaat.
mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht. Als mediator begeleidt Jeroen bij conflict of echtscheiding. Volg Jeroen ook op LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over mediation voor ondernemers:

Veelgestelde vragen: