• Wolderwijd logo
 
header jurist

Borstvoeding of kolven tijdens werktijd?

Ben je als werkgever verplicht om een pas bevallen werkneemster vrij te geven voor borstvoeding?

Borstvoeding of kolven tijdens werktijd?

3 minuten mr. Jeroen Kaspers arbeidsrecht voor werkgevers 03 februari 2016 2024

Een vraag van een bezoeker was of je als werkgever verplicht bent om een werkneemster vrij te geven voor het geven van borstvoeding of het kolven op het werk? De vraag was als volgt:

Een van mijn personeelsleden is bevallen en is inmiddels weer terug op de werkvloer. Tijdens het eten van de beschuit met muisjes vroeg de werkneemster mij terloops of ze tijdens het werk af en toe weg mocht om haar kind borstvoeding te geven. Misschien naïef maar ik had hier eigenlijk geen moment over nagedacht. Ze was juist net weer terug! Mijn –wellicht wat vreemde- vraag is dan ook of ik als werkgever verplicht ben om mijn pas bevallen werkneemster vrijaf te geven om borstvoeding te geven? Wat betekent dit dan voor het loon?

Een zwangere werkneemster zorgt altijd voor een hoop verandering op de werkvloer. Zowel voor als na de zwangerschap verandert er namelijk veel voor zowel werkgever als werkneemster. Allereerst is er natuurlijk sprake van langdurige afwezigheid van de werkneemster vanwege haar zwangerschapverlof. Vaak wordt dit intern goed opgelost.

Vrij geven voor borstvoeding of kolven op het werk?

Ook nadat het verlof voorbij is en de werkneemster weer ‘gewoon’ aan het werk gaat zijn er echter nog een aantal rechten waar de pas bevallen werkneemster aanspraak op kan maken. Dit geldt bijvoorbeeld met betrekking tot het voeden van haar pasgeborene middels borstvoeding of bijvoorbeeld kolven op het werk. In de Arbeidstijdenwet zijn hiervoor enkele bijzondere regels opgenomen. Een daarvan is dat de werkneemster haar werk mag onderbreken voor het voeden van haar baby, ook wel lactatieverlof genoemd. Gedurende de eerste negen maanden na de geboorte van het kind mag de werkneemster haar werk onderbreken voor borstvoeding of om te kolven. Dit mag zij zo vaak en zo lang doen als nodig is maar maximaal voor een kwart (¼) van de arbeidstijd van die dag of de oproep.

Loon tijdens borstvoeding of kolven?

De werkgever is verplicht om het loon gedurende dit lactatieverlof door te betalen. Het gaat zelfs verder dan dat; de werkgever is verplicht om een geschikte en afsluitbare ruimte hiervoor aan de werkneemster ter beschikking te stellen. Daarnaast heeft de werkneemster het recht om de arbeid af te wisselen met één of meer (extra) pauzes dan de normale pauzes. Verder kan de werkneemster niet worden verplicht tot overwerk of het verrichten van de arbeid tijdens een nachtdienst. Deze rechten heeft zij gedurende de eerste zes maanden na de bevalling.

Op werkgever rusten dus enkele plichten om de bevallen werkneemster te steunen en te ontzien gedurende deze bijzondere periode van haar leven.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht. Als mediator begeleidt Jeroen bij conflict of echtscheiding. Volg Jeroen ook op LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over arbeidsrecht voor werkgevers:

Veelgestelde vragen: