Home / Actueel / AOW gerechtigden als eerste aan de beurt voor ontslag?

AOW gerechtigden als eerste aan de beurt voor ontslag?

leestijd 3 minuten. mr. Jeroen Kaspers in arbeidsrecht op 08 januari 2019.

Per 1 juli zullen er grote reorganisaties plaatsvinden bij ons in het bedrijf. Ik ben als AOW’er en veruit het langst werkzaam in het bedrijf. Mijn werkgever vertelde mij dat de kans toch groot is dat ik er als eerste uit moet bij de reorganisaties vanwege mijn leeftijd. Klopt dit en is dit dan geen discriminatie?

Bij grote reorganisaties is een werkgever gebonden aan bepaalde spelregels uit het Ontslagbesluit. In het Ontslagbesluit is de ontslagvolgorde bepaald bij ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen. Binnen een  categorie van uitwisselbare functies worden alle werknemers ingedeeld in leeftijdsgroepen. Werknemers binnen de leeftijdsgroep met het kortste dienstverband komen het eerst voor ontslag in aanmerking. Het is daarom redelijk save om te zeggen dat naarmate uw dienstverband langer heeft geduurd de kans kleiner is dat u als ‘’boventallige’’ werknemer voor ontslag zal worden voorgedragen in reorganisaties. In de praktijk levert dit nogal eens de situatie op dat een werknemer die de AOW-gerechtigde leeftijd reeds heeft bereikt (en in wezen dus niet inkomensafhankelijk is van zijn werkgever) mag blijven ten koste van een werknemer die deze leeftijd nog niet heeft bereikt (en dus wel inkomensafhankelijk is van de werkgever). Omdat dit als een ongewenst neveneffect wordt beschouwd van de wetgeving is hierin per 1 april 2014 verandering gekomen.

Per 1 april 2014 is er een bovengrens in het Ontslagbesluit voor de leeftijdgroep van 55 jaar tot de AOW-gerechtigde leeftijd. De werknemers die deze leeftijd hebben bereikt en van doen krijgen met een reorganisatie binnen het bedrijf zullen als eerst voor ontslag in aanmerking worden gebracht. Het is voor werkgevers dus zaak om goed rekening te houden met deze nieuwe regelgeving bij bedrijfsorganisaties. Raadpleeg hiervoor een deskundig jurist.

De vraag of deze aanpassing van het Ontslagbesluit niet in strijd is met het verbod op leeftijdsdiscriminatie is een goede. Werknemers boven de AOW-gerechtigde leeftijd komen nu immers als eerste in aanmerking voor ontslag bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen. Dit terwijl zij veelal zeer lange dienstverbanden hebben en het langst hebben meegewerkt aan de opbouw en continuïteit van het bedrijf. Daar staat echter tegenover dat de AOW-gerechtigden niet meer zijn aangewezen op arbeid voor behoud van inkomen. Het is onzeker hoe de (Nederlandse) rechter hierover zal oordelen.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers

Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Jeroen ook op Google+ en LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wjuristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over arbeidsrecht:

Vorige: Wat doet de gemeente met bezwaren?
Volgende: Kan ik de huur voortzetten van mijn overleden moeder?

  Voordelig
  Wolderwijd Juristen is voordelig
  Vaste lage tarieven
  Gedreven
  Wolderwijd Juristen is gedreven
  Nuchter en gedreven
  Actueel
  Wolderwijd Juristen is gericht op resultaat
  Altijd up to date
  Bereikbaar
  Wolderwijd Juristen is bereikbaar
  Gemakkelijk bereikbaar
  Volg Wolderwijd

  Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Google+ Volg ons op LinkedIn Volg ons via RSS