• Wolderwijd logo
 
header jurist

Wanneer is een werknemer daadwerkelijk ziek

Wat te doen wanneer er tussen werkgever en werknemer discussie ontstaat over de ziekte?

Wanneer is een werknemer daadwerkelijk ziek

3 minuten mr. Jeroen Kaspers arbeidsrecht voor werkgevers 24 april 2013 2024

”Sinds enkele dagen zit ik ziek thuis. Mijn werkgever belde mij gisteren om te vertellen dat ik morgen weer MOET komen werken aangezien ik anders geen salaris krijg. Ben ik verplicht om te komen? Ik ben toch ziek!”

Allereerst beterschap. Uw vraag gaat over loondoorbetaling bij ziekte wat altijd een lastige zaak blijkt. De relatie werkgever/werknemer kan hierdoor erg onder druk komen te staan met alle gevolgen van dien.

Op grond van de Wet uitbreiding loondoorbetalingplicht bij ziekte (Wulbz) is uw werkgever verplicht om zieke werknemers gedurende 104 weken (2 jaren) 70% van het loon door te betalen. De oorzaak van de ziekte is niet van invloed op de doorbetalingsplicht van het loon. Zolang de arbeidsovereenkomst loopt heeft de werknemer recht op loon en kan de werkgever de werknemer niet ontslaan. Enkel wanneer de werknemer de arbeidsongeschiktheid opzettelijk heeft veroorzaakt, zonder goede reden de genezing belemmert of vertraagt of zonder goede reden passende arbeid weigert heeft de werknemer geen recht op loondoorbetaling.

Over deze uitzonderingsgevallen kan discussie ontstaan tussen partijen. Zonder oordeel van arbodienst of bedrijfsarts is het standpunt van de werkgever sowieso onjuist. U bent ziek en de werkgever dient ervoor te zorgen dat u wordt opgeroepen door een arboarts of bedrijfsarts indien de werkgever het niet vertrouwt. De werknemer is verplicht om gehoor te geven aan deze oproep. Indien de arbodienst of bedrijfsarts vindt dat de werknemer wel kan werken dan heeft u geen recht op loondoorbetaling wanneer u nog steeds weigert om de arbeid te verrichten. In dat geval is het verstandig om een onafhankelijk deskundigenoordeel (second opinion) aan te vragen bij het UWV. De kosten van dit deskundigenoordeel zijn € 100,- en deze moet u zelf betalen. Gedurende de wachttijd van het deskundigenoordeel, wat soms lang kan duren, bent u ‘rechteloos’ en hoeft de werkgever het loon niet door te betalen als hij meent dat de niet werkende werknemer niet echt ziek is. Als uit het deskundigenoordeel echter blijkt dat de werknemer uiteindelijk toch echt ziek is kan dit grote financiële consequenties hebben voor de werkgever. Afhankelijk van het oordeel van het UWV zal de procedure een vervolg nemen. Het is niet gezegd dat het oordeel van het UWV leidend is. Het blijkt echter wel zo dat indien een verzekeringsarts –van het UWV- een grondig gemotiveerd oordeel geeft, waaruit blijkt dat de werknemer arbeidsongeschikt is, de rechter zich veelal hierdoor laat leiden. Overigens is het niet mogelijk om in beroep te gaan tegen het deskundigenoordeel van het UWV. Hopelijk kunt u hiermee uit de voeten. Mocht u verder nog vragen hebben bent u altijd welkom op ons open inloopspreekuur elke dinsdagmiddag van 13:30 – 16:30.

Heeft u een interessante vraag voor volgende week? Twijfel dan niet maar stuur hem op naar vraag@wolderwijd-juristen.nl. Wij behandelen alle vragen anoniem in de krant.
mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht. Als mediator begeleidt Jeroen bij conflict of echtscheiding. Volg Jeroen ook op LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over arbeidsrecht voor werkgevers:

Veelgestelde vragen: