• Wolderwijd logo
 
header jurist

Verhaalsrecht op ex-partner bij restschuld hypotheek

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat contractenrecht voor ondernemers 07 januari 2014 2024

Een aantal jaren geleden ben ik gescheiden. In de echtscheidingsbeschikking hadden mijn ex-partner en ik vastgelegd dat het huis en de hypotheek volledig op mijn naam zou overgaan. Door omstandigheden heeft de overschrijving echter nooit plaatsgevonden. Mijn ex-partner dringt er nu op aan om dit alsnog te doen. De bank is echter niet meer bereid om de gehele hypotheek op mijn naam te zetten vanwege gewijzigde financiële voorwaarden. Ik kan nog slechts een hypotheek krijgen voor € 130.00 terwijl de huidige hypotheek een waarde heeft van € 157.000. Mijn vraag is nu; kan mijn ex-partner haar deel van de restschuld, die na verkoop van de woning ongetwijfeld gaat overblijven, op mij verhalen nu in de echtscheidingsbeschikking is vastgelegd dat het huis en de hypotheek op mij zouden overgaan?

Bovenstaande situatie komt ontzettend veel voor in echtscheidingsprocedures en zorgt vaak voor grote financiële en persoonlijke problemen. Partijen spreken in een echtscheidingsconvenant met elkaar af dat de hypotheek op één beider naam zal komen te staan met alle bijkomende kosten zoals aflossing, rente etc. Vervolgens wordt de overschrijving bij de bank nooit daadwerkelijk geëffectueerd omdat dit wordt vergeten of omdat de persoon alleen niet draagkrachtig genoeg is om de hypotheekschuld zelfstandig te dragen. Als partijen dit na verloop van tijd alsnog wensen te doen geeft de bank niet thuis. Ondanks het feit dat uit de echtscheidingsbeschikking blijkt dat door partijen bedoeld is om de hypotheekschuld bij één partij neer te leggen zal de bank hier geen boodschap aan hebben.

Zolang de hypotheek nog op beider naam staat zijn partijen hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek. Dit houdt in dat de bank ieder der partijen voor het geheel van een eventuele (rest)schuld kan aanspreken. In feite is er dus ook geen sprake van uw deel en het deel van uw ex-partner. Voor de bank bestaat er maar één deel, namelijk de gehele hypothecaire (rest)schuld. Bij wie men dat incasseert is de bank natuurlijk om het even. De bank wil enkel dat de gehele vordering zo spoedig mogelijk wordt voldaan.

Aangezien u met uw ex-partner bij de scheiding hebt afgesproken dat u de hypotheek geheel overneemt, heeft uw ex-partner een verhaalsrecht op u. Op basis van de beschikking kan zij in beginsel dan ook, indien zij onder druk van de bank is overgegaan tot betaling van enige hypothecaire schuld, dit bedrag van u terug vorderen. Het verdient echter aanbeveling om uw persoonlijke situatie aan een jurist voor te leggen. Een en ander is namelijk ook erg afhankelijk van welke voorwaarden er in de echtscheidingsbeschikking exact zijn opgenomen rondom de hypotheekoverneming. In het kader van deze column kunnen wij uw vraag slechts in algemene bewoordingen en op hoofdlijnen beantwoorden.

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over contractenrecht voor ondernemers:

Veelgestelde vragen: