• Wolderwijd logo
 
header jurist

Oproepkracht meerdere keren per dag oproepen

Mag ik een oproepkracht meerdere malen per dag oproepen?

Oproepkracht meerdere keren per dag oproepen

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat arbeidsrecht voor werkgevers 19 juli 2013 2024

Beste Wolderwijd Jurist. Ik werk als oproepkracht in een horecagelegenheid waar ik tijdens spitsuren ’s ochtends en ’s avonds op dezelfde dag wordt ingepland. Als het rustig is wordt ik ’s ochtends vaak al na een uur weggestuurd en ’s avonds gebeurt precies hetzelfde. Ik moet telkens ruim een half uur fietsen voor nog geen twee uur werk! Mijn vraag is nu of dit wel zomaar mag en of ik niet eisen dat de werkgever me een hele dag inplant?

Op grond van de arbeidsomstandighedenwet is een werkgever verplicht om een zo goed mogelijk beleid te voeren ter zake van arbeidstijden van werknemers. Dit beleid mag worden gebaseerd op de ervaringen die in het bedrijf zijn opgedaan maar daarbij dient de werkgever wel, zover dit redelijkerwijs van hem verlangd kan worden, rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van de werknemer buiten de arbeid. Een werkgever mag een werknemer dus best gebruiken voor alleen de drukke uurtjes maar het is niet de bedoeling dat een werkgever een werknemer meerdere keren per dag laat verschijnen om de werknemer bij tegenvallende drukte vervolgens weer snel naar huis te sturen.

Toch doet de bovenstaande situatie zich vaak voor, vooral bij oproepkrachten. Om oproepkrachten enigszins te beschermen tegen misbruik van hun positie heeft de wetgever een bepaling (artikel 7:628a BW) in de wet opgenomen die bepaalt dat een werknemer die wordt opgeroepen voor werk, over elke afzonderlijke periode van arbeid recht heeft op loon voor een periode van minimaal drie uur, ook al wordt er slechts een uur gewerkt. De beschermingsbepaling geldt slechts voor oproepkrachten die een arbeidsovereenkomst hebben voor minder dan 15 uur per week en waarvan de tijdstippen waarop de arbeid moet worden verricht niet van tevoren vastgelegd zijn of telkens wisselend zijn.

Onlangs is er zelfs een uitspraak geweest waarbij de situatie zich voordeed dat een werknemer ‘dubbel beloond’ zou worden toebedeeld door bovenstaande wettelijke bepaling. De werknemer werd meerdere malen per dag opgeroepen om taxiritten te rijden. Hierdoor ontstond de situatie dat er soms overlap was in de tijdvlakken waarin de werknemer werd opgeroepen en dus dat de werknemer dubbel beloond werd. Hoewel de werkgever van mening was dat de bepaling buiten toepassing diende te blijven omdat er anders sprake was van een dubbele beloning dacht de rechter daar anders over. De gedachte daarbij was dat een werkgever door toepassing van de bepaling werd bevorderd om het werk zodanig in te richten, dat een werknemer niet meerdere malen per dag voor telkens een zeer korte periode wordt opgeroepen en als dit wel het geval is de werknemer wordt gecompenseerd voor de daarmee gepaard gaande onzekerheid.

Uit het voorgaande volgt dus dat oproepkrachten met een arbeidsomvang van minder dan 15 uur meerdere keren per dag worden ingezet door hun werkgever daarvoor steeds tenminste drie uur loon moeten krijgen uitgekeerd. Dit geldt ook als de twee keer 3 uur elkaar overlappen. Hoewel je dus niet kunt afdwingen dat een werkgever je een hele dag inplant kun je dus wel aanspraak maken op de gegarandeerde beloning voor elke keer dat je opgeroepen wordt. Ook een vraag? E-mail deze naar info@wolderwijd-juristen.nl.

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over arbeidsrecht voor werkgevers:

Veelgestelde vragen: