• Wolderwijd logo
 
header jurist

Modernisering ziektewet

De ziektewet is veranderd, heeft dit gevolgen voor mijn uitkering?

Modernisering ziektewet

3 minuten mr. Jeroen Kaspers arbeidsrecht voor werkgevers 05 februari 2013 2024

‘Enige weken geleden ben ik ingestort en daarom zit ik nu ziek thuis. Tot overmaat van ramp is mijn tijdelijke arbeidscontract ook nog eens geëindigd en ontvang ik dus geen loon meer van mijn werkgever. Ik wil nu graag een Ziektewetuitkering aanvragen maar heb gehoord dat er van alles is veranderd in de Ziektewet. Kunnen jullie mij vertellen of dit consequenties heeft voor mijn uitkering?‘ Mvg, anoniempje.

Het is interessant dat de vraagsteller van deze week met zo’n actueel thema bij ons komt. De ‘modernisering van de Ziektewet’ (per 1 januari 2013) is namelijk nogal ondergesneeuwd door andere nieuwe wetten en regels die de afgelopen tijd in het nieuws zijn geweest. Voor u en de vraagsteller daarom in het kort enkele belangrijke veranderingen op een rij:

Het Ziektewetcriterium wordt aangescherpt. Voorheen was een werknemer ziek in de zin van de Ziektewet als hij ongeschikt was voor het verrichten van ‘zijn arbeid’. Hieronder werd verstaan de laatstelijk verrichte arbeid. Nu geldt dat na het eerste ziektejaar niet langer wordt gekeken of de werknemer geschikt is om ‘zijn arbeid’ te verrichten maar er wordt gekeken of de werknemer in staat is om algemeen geaccepteerde arbeid te verrichten. Dit criterium is veel ruimer en moet er dus voor zorgen dat minder werknemers langdurig ‘ziek’ zijn voor de Ziektewet.

De duur en de hoogte van de Ziektewetuitkering worden aangepast. Vroeger had een zieke werknemer maximaal 104 weken recht op 70% van het laatst verdiende loon (in sommige gevallen zelfs op 100%). Met de gewijzigde wet wordt het recht op ziekengeld opgeknipt in twee fasen. Tijdens de eerste fase heeft een zieke werknemer nog steeds recht op 70% van het laatstverdiende loon (de loongerelateerde uitkering). In de daaropvolgende fase bedraagt de uitkering nog maar 70% van het minimumloon. Dit komt neer op de bijstandsnorm! Hoe langer het arbeidsverleden van een zieke werknemer is hoe langer hij recht zal hebben op een (hogere) loongerelateerde uitkering. Met de introductie van deze financiële prikkel probeert de regering zieke werknemers te stimuleren om sneller werkt te hervatten. Ten slotte zijn de re-integratie en -sollicitatieverplichtingen voor zieke werknemers ook aangescherpt.

De grootste verandering voor anoniempje zal zijn dat de hoogte van haar uitkering afhankelijk wordt gesteld van haar arbeidsverleden. Het UWV bekijkt op welke uitkering (loongerelateerd of minimumloongerelateerd) zij recht heeft. Overigens hoeven werknemers die reeds voor 2013 een Ziektewetuitkering ontvingen niet bang te zijn. Voor hen blijven de oude regels met betrekking tot de hoogte van de uitkering van kracht.

Heeft u nog meer vragen over die Ziektewet of heeft u een andere juridisch vraagstuk voor ons? Stuur hem dan op naar info@wolderwijd-juristen.nl en wie weet staat uw vraag in de volgende Zeewolde Aktueel!

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht. Als mediator begeleidt Jeroen bij conflict of echtscheiding. Volg Jeroen ook op LinkedIn. Bereikbaar via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over arbeidsrecht voor werkgevers:

Veelgestelde vragen: