• Wolderwijd logo
 
header jurist

Huurprijs verlagen van een bedrijfspand in Zeewolde

Kan een huurder huurprijs verlaging verlangen van zijn bedrijfspand?

Huurprijs verlagen van een bedrijfspand in Zeewolde

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat huurrecht voor verhuurders 20 december 2012 2024
In crisistijd is het voor veel ondernemers financieel behelpen. Zo zou de vraagsteller van deze week graag zien dat de huurprijs van zijn bedrijfspand wordt verlaagd. Zijn vraag is: ‘Kan ik, vanwege de crisis, in aanmerking komen voor huurprijsvermindering van mijn bedrijfspand?’ Omdat wij verwachten dat meerdere ondernemers met deze vraag zitten zullen wij deze vraag vandaag behandelen. Er bestaan twee categorieën bedrijfsruimten waarop verschillende huurregimes van toepassing zijn. We richten ons vandaag op de zogenaamde ‘290-bedrijfsruimten’ waarvan de belangrijkste kenmerken zijn dat de ruimte voor publiek openbaar toegankelijk is en dat er een verkooppunt of leveringspunt aanwezig is. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een supermarkt of een cafetaria. Omdat de contractsvrijheid van partijen in het huurrecht voorop staat, zult u voor huurprijsvermindering allereerst met de verhuurder zelf in onderhandeling kunnen gaan. Wanneer er geen overeenstemming wordt bereikt tussen u en de verhuurder kunt u bij de rechter een huurprijsherziening vorderen. De rechter kan een nieuwe huurprijs vaststellen in de volgende gevallen:
  1. Nadat de overeengekomen huurperiode is geëindigd;
  2. indien vijf jaar is verstreken sinds de dag dat de laatste huurprijs is bepaald.

Voorbeeld: stel dat u een huurovereenkomst bent aangegaan van tien jaar, kan de huurprijs pas na die tien jaar aangepast worden. Indien er al een aanpassing is geweest kan dit pas vijf jaar na deze aanpassing.

Vooraf is moeilijk vast te stellen of de rechter de huurprijs zal herzien. Een eventuele nieuwe huurprijs wordt vastgesteld op basis van gemiddelde huurprijzen van bouwkundig vergelijkbare bedrijfsruimten die de afgelopen vijf jaar hebben gegolden. Voor aanpassing van de huurprijs wordt dus niet gekeken naar de huidige markthuurwaarde maar naar de zogenaamde ‘referentiehuren’ van de afgelopen vijf jaar. Het nadeel hiervan is dat de huurprijzen van nu (in tijden van crisis) worden vergeleken met huurprijzen van voor de crisistijd. Een huurprijsherziening ligt hierdoor niet voor de hand. Omdat de rechter niet zelf de huurprijzen onderzoekt is een deskundigenadvies een voorwaarde voor huurprijsherziening. Deze voorwaarde is er mede op gericht dat partijen eerst met elkaar gaan onderhandelen omdat een deskundigenadvies een ingewikkelde procedure kan zijn.

Bent u huurder van een bedrijfspand en zou u in deze tijden van crisis huurprijsvermindering willen? We hopen u met deze column een goed beeld te hebben gegeven van de mogelijkheden hiertoe.

Ik hoor u denken, “waar zal de volgende vraag over gaan?” U bepaalt! Stuur uw vraag op naar vraag@wolderwijd-juristen.nl.

Met juridische groet, Wolderwijd Juristen

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over huurrecht voor verhuurders:

Veelgestelde vragen: